Cifra de afaceri a firmelor din industria locală IT&C s-a contractat cu peste 12% anul trecut, faţă de 2008, la 8,2 miliarde de euro, regresând la un nivel apropiat celui din 2007, se arată într-un studiu realizat de Institutul pentru Tehnică de Calcul (ITC).

„Anul 2008 a încheiat o perioadă de opt ani de extindere continuă şi puternică, cu creşteri greu de repetat în viitorul imediat şi mediu”, a declarat coordonatorul studiului IT&C, Mircea Vuici.

Efectele crizei au fost resimţite cu putere în 2009 când cifra de afaceri totală a coborât la 8,2 miliarde de euro (-12%), iar valoarea adăugată brută (contribuţia la PIB) s-a redus cu 14% la 3,6 miliarde de euro.

Sectoarele IT&C (telecomunicaţii, software şi servicii IT şi hardware şi electronică) şi companiile au reacţionat neuniform la condiţiile economice adverse, dar, ca o caracterizare generală, se poate spune că serviciile IT&C au fost afectate de recesiune mai sever decât producţia de hardware şi electronică şi că firmele dependente de piaţa internă au simţit mai puternic impactul crizei decât cele care au exportat, se arată în studiu.

Telecomunicaţiile, afaceri de 5,13 miliarde de euro

Telecomunicaţiile au totalizat 5,13 miliarde de euro ca cifră de afaceri în 2008, cu o tendinţă de decelerare a creşterii impusă de saturaţia pieţei, accentuarea concurenţei şi constrângerile reglementative, iar în 2009 au înregistrat o reducere cu circa 15%, la 4,4 miliarde de euro, aproape de valoarea din 2006.

„Ponderea sectorului în totalul industriei IT&C a continuat să se diminueze, ajungând la 53% din cifra de afaceri în 2009”, se precizează în comunicat.

Sectorul software şi servicii, declin sever

Sectorul software şi servicii, cel mai dinamic al industriei IT&C în anii anteriori, a cunoscut în 2009 un declin mai sever decât se anticipa (-25%), determinat mai ales de grupa „Servicii în tehnologia informaţiei”, unde au fost resimţite efectele contracţiei pieţei locale. În 2008, acest segment a înregistrat o creştere cu 22% a afacerilor, la 2,54 miliarde de euro, şi cu 27% a producţiei, la 1,86 miliarde de euro.

Fabricarea de hardware şi electronică a fost singurul sector IT&C care s-a menţinut pe creştere în 2009,după o evoluţie spectaculoasă în anul anterior, cu majorări de 55% la cifra de afaceri (1,7 miliarde de euro), 70% la producţie şi 125% la exporturi.

„Extinderea sectorului s-a datorat mai ales unităţilor de producţie ale companiilor străine şi în special platformei Nokia care a dat aproape trei sferturi din creşterea înregistrată, în timp ce producţia locală de calculatoare a regresat ca urmare a căderii consumului intern”, potrivit studiului.

Contribuţia la PIB a industriei IT&C (valoarea adăugată brută – VAB raportată la totalul VAB pe economie) a urcat uşor anul trecut, de la 3,15% în 2008 la 3,2%.

Aportul cel mai important, de 2%, l-au avut serviciile telecom, unde însă s-a menţinut tendinţa de reducere din ultimii ani, în timp ce contribuţia din software şi servicii a fost de 0,8%, iar cea a sectorului hardware, deşi în creştere, nu a depăşit 0,4%.

Exporturi în creştere

Exporturile sectoarelor IT&C au continuat să crească anul trecut, la 3,3 miliarde euro, de la trei miliarde euro în 2008, când a înregistrat un avans de 50% faţă de 2007, în condiţiile în care pe ansamblul economiei s-a înregistrat o reducere puternică a livrărilor externe.

„O evoluţie remarcabilă s-a înregistrat în sectorul hardware unde creşterea exporturilor, în paralel cu diminuarea a importurilor, a condus la reducerea soldului negativ al balanţei externe la doar 1,15 miliarde de euro, comparativ cu 2,7 miliarde de euro în 2007”, se arată în studiu.

Personal în scădere cu 1%

Personalul din IT&C s-a redus cu doar 1% în 2009, faţă de 10% la nivelul întregii economii, de la un total de 130.550 de angajaţi în anul anterior (59.000 în software şi servicii IT şi 49.800 în telecomunicaţii).

„În sectoarele de servicii s-a înregistrat o tendinţă de comprimare în ultimele trimestre din 2009, care continuă la începutul acestui an, dar numărul mediu de angajaţi pe întreg anul precedent a avut o uşoară creştere. Multe din firmele aflate în dificultate au evitat să disponibilizeze specialiştii recrutaţi cu greu în anii anteriori, iar în centrele multinaţionalelor şi la unele companii locale angajările au continuat în 2009”, conform studiului.

De asemenea, 2009 a fost primul an de scădere a salariilor IT&C, cu reduceri în euro de 6%-8% în toate cele trei sectoare şi cu modificări radicale ale raportului de forţe pe piaţa muncii.

Salariul brut mediu anual în IT&C: 8.722 euro

Salariul brut mediu anual în IT&C s-a ridicat în 2008 la 8.722 euro, în creştere cu 8% faţă de 2007 şi cu diferenţe destul de mari între sectoare. Nivelul mediu a fost depăşit de două-trei ori la principalii operatori de telefonie, la multe companii de software şi consultanţă IT, în centrele cercetare-dezvoltare şi, mai ales, în filialele multinaţionalelor.

Polul absolut al industriei IT&C rămâne Capitala, unde se realizează o cifră de afaceri de peste 6,8 miliarde de euro (75% din totalul IT&C), se generează o contribuţie la PIB de peste trei miliarde de euro (80% din total) şi lucrează peste 74.000 de angajaţi IT&C (59% din total).

Producţia de software şi servicii se acumulează, după Bucureşti (62%), în regiunile Vest şi Nord-Vest cu 8% fiecare, după care urmează Centru şi Sud cu câte 6%, în timp ce sectorul hardware este concentrat în apropierea graniţei de vest, în regiunile Vest şi Nord-Vest (care deţin împreună 80% din producţie şi 66% din cifră de afaceri).

„Deşi 2010 este considerat anul ieşirii din recesiune, majoritatea factorilor care ar trebui să ducă la relansarea economiei sunt puşi sub semnul întrebării, iar reluarea creşterii pare a se amâna spre sfârşitul anului. În acest context este totuşi de aşteptat ca industria locală IT&C să aibă o evoluţie pozitivă în 2010, dar aceasta va fi determinată mai mult de efectele redresării în economiile dezvoltate decât de fundamentele economiei româneşti. Ratele de creştere vor fi modeste, majoritatea companiilor au în faţă încă două trimestre dificile, iar recuperarea în sectoarele de servicii nu va fi probabil suficientă pentru reatingerea nivelului din 2007”, se mai arată în studiu.

Consumul IT al populaţiei va rămâne scăzut

Totodată, consumul IT al populaţiei se va menţine încă 2-3 trimestre la nivelul scăzut din 2009, iar în zona întreprinderilor reluarea imediată a investiţiilor este puţin probabilă.

„Pe de altă parte, contractele externe şi activitatea centrelor R&D şi de servicii ale multinaţionalelor vor cunoaşte un avans mai pronunţat, astfel încât, pe întreg anul 2010, sectorul software şi servicii poate să înregistreze o creştere cu peste 5% apropiindu-se de nivelul din 2007”, se menţionează în raport.

În telecomunicaţii situaţia se va stabiliza probabil la valori egale sau uşor mai coborâte decât cele din 2009, regresul segmentului voce fiind compensat de măriri la serviciile Internet şi de date, iar în semestrul doi sunt posibile creşteri cu câteva puncte procentuale.

De asemenea, în hardware şi electronică demararea unor investiţii străine, printre care cele amânate în 2009, şi un flux pozitiv de comenzi la unităţile de producţie existente pot conduce la un avans cu 5% – 10%.

SURSA: Mediafax