Un studiu realizat recent la Universitatea Yale din Statele Unite vine să sublinieze importanţa pe care le au vaccinurile împotriva COVID-19.
Aproape 300.000 de americani sunt acum în viaţă datorită vaccinării anti-COVID
Potrivit acestui studiu, vaccinarea a salvat 279.000 de vieţi şi a prevenit 1,25 de milioane de spitalizări în Statele Unite. Totuşi, dacă ritmul vaccinării nu se menţine şi în perioada următoare, beneficiile ar putea scădea din cauza variantei Delta, transmite agenţia DPA.
Alison Galvani este profesoară de epidemiologie şi directoare a Centrului pentru Modelare şi Analiză a Bolilor Infecţioase de la Facultatea de Sănătate Publică a Universităţii Yale.
În calitate de autoare principală a studiului, Galvani explică: “Vaccinurile au avut o rată de succes impresionantă în a reduce transmiterea virusului şi a salva mii de vieţi doar în Statele Unite.
Până când o mai mare majoritate de americani se va vaccina, mulţi alţi oameni ar putea muri din cauza virusului. (…) Pericolul nu a trecut. Nu este momentul acum să lăsăm garda jos.”
Cum a fost realizat studiul?
Oamenii de ştiinţă au vrut să afle ce impact au campaniile de imunizare prin simularea unei curbe a cazurilor luând în calcul două scenarii: primul ar implica o lipsă a unui program de vaccinare, iar cel de-al doilea, un program de vaccinare redus.
Au fost apoi comparate numărul de infecţii, spitalizări şi decese ce se înregistrau anul trecut, pe 12 decembrie, cu cele de anul acesta, de pe 28 iunie.
În plus faţă de decesele şi spitalizările care s-ar fi produs în lipsa unui program de vaccinare, cercetătorii Universităţii Yale au subliniat că, dacă imunizarea s-ar fi făcut la jumătate din ritmul actual, Statele Unite s-ar fi confruntat cu alte 121.000 de decese şi peste 450.000 de spitalizări adiţionale.
Autorii studiului mai indică faptul că, dacă un program de vaccinare nu ar fi fost pus la punct în SUA, valul al doilea din primăvară lui 2021 ar fi venit cu până la 4.500 de decese zilnice, mai mult decat s-a înregistrat în valul întâi din iarnă, când vârful zilnic a fost de circa 4.000 de morţi pe zi.
Sursa foto: Pixabay