Trimestrul al doilea din 2010 marchează o uşoară îmbunătăţire a situaţiei de pe piaţa muncii din România, potrivit unui studiu realizat de de compania de resurse umane Manpower. Astfel, dintre cei 750 de angajatori intervievaţi, 64% nu prevăd nicio schimbare a intenţiilor de recrutare în al doilea trimestru al anului 2010, 14 procente se aşteaptă să crească volumul angajărilor şi 21 la sută anticipează o scădere în activitatea de angajare. Pe baza acestor date, compania
Trimestrul al doilea din 2010 marchează o uşoară îmbunătăţire a situaţiei de pe piaţa muncii din România, potrivit unui studiu realizat de de compania de resurse umane Manpower. Astfel, dintre cei 750 de angajatori intervievaţi, 64% nu prevăd nicio schimbare a intenţiilor de recrutare în al doilea trimestru al anului 2010, 14 procente se aşteaptă să crească volumul angajărilor şi 21 la sută anticipează o scădere în activitatea de angajare.
Pe baza acestor date, compania Manpower a calculat o Previziune Netă de Angajare (diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor, în trimestrul următor) de -7%, în creştere comparativ cu ultimele două trimestre, când a avut o valoare de -11%.
Piaţa muncii dă semne de redresare dar rămâne o provocare
„Previziunea Netă de Angajare de -7% la nivelul pieţei muncii din România sugerează că angajatorii se aşteaptă ca al doilea trimestru al anului 2010 să rămână o provocare. Flexibilitatea, inovaţia şi creativitatea în ceea ce priveşte managementul capitalului uman sunt necesare pentru a răspunde în mod eficient acestei provocări”, a declarat Camelia Stanculescu, general manager al Manpower România.
Rezultatele studiului evidenţiază o stagnare a scăderii şi chiar o uşoară îmbunătăţire în ceea ce priveşte perspectivele de angajare pentru trimestrul al doilea. „Un alt semn de stabilizare este dat de faptul că 64 la sută dintre angajatori au semnalat că vor menţine constant numărul actual de angajaţi, cu 6 procente mai mult faţă de trimestrul anterior. Această evoluţie este un semn pozitiv în ceea ce priveşte tendinţele de redresare şi de creştere aşteptate pe piaţa forţei de muncă până la sfârşitul anului, în concluzie încurajator atât pentru angajatori, cât şi pentru solicitanţii de locuri de muncă”, mai spune oficialul Manpower.
Aceasta a mai declarat că prima parte a anului este adesea o perioadă incertă pentru angajatori, iar mulţi dintre ei sunt destul de atenţi în legătură cu planurile lor de angajare chiar şi în momentele prospere. „Angajatorii ştiu că piaţa îşi va reveni în cele din urmă, aşa că aşteaptă semne de stabilitate înainte de a merge mai departe şi de a creşte din nou numărul angajaţilor. Odată ce semnalele uşor optimiste deja apărute vor fi confirmate şi în trimestrul următor, angajatorii vor fi gata să reacţioneze rapid la ascensiunea pieţei”, mai declară Camelia Stanculescu.
Angajatorii români, printre cei optimişti în Europa
Previziunea de Angajare de -7% a ridicat România de pe ultima poziţie în ceea ce priveşte intenţia de angajare în zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa). Astfel, dacă în ultimele două trimestre s-a aflat pe ultima poziţie, în al doilea trimestru din 2010 a urcat trei locuri. Astfel, din 18 ţări din regiune, România este pe locul al 15-lea, după ce în trimestrul trei din 2009 şi în prima parte din 2010 a fost pe ultimul loc.
Cei mai pesimişti angajatori din regiune sunt în ţări ca Italia, cu o Previziune de -10% (în creştere cu 1% comparativ cu primul trimestru din 2010), Spania, cu -9% (-11% în Q1 2010), şi Irlanda, cu -8% (-9% în Q1 2010). România este urmată de Republica Cehă, cu o previziune de -5%, Ungaria (-3%) şi Olanda (-2%).
În acelaşi timp, la polul opus în EMEA, Polonia are cei mai optimişti angajatori, cu o Previziune de 13%, urmată de Africa de Sud şi Suedia, care au o Previziune de angajare de 8%.
În asamblu, Previziunile de pe întregul teritoriu al Asiei Pacific şi Americii sunt în mare parte pozitive, numai angajatorii japonezi anticipând că activitatea de angajare va fi negativă în următoarele trei luni.
Previziunile de Angajare cele mai favorabile sunt raportate în India, Brazilia, Taiwan, Costa Rica, Peru şi Australia. În schimb, cele mai slabe perspective privind activitatea de angajare sunt în Italia, Spania şi Irlanda.
„Pe piaţa europeană nu observăm încă semne clare de schimbare a direcţiei, dar vestea bună este că majoritatea angajatorilor intenţionează să păstreze acelaşi ritm al angajărilor sau chiar să-l crească, comparativ cu trei luni în urmă”, a declarat Jeffrey A. Joerres, Preşedinte şi CEO al Manpower.
Nicio şansă pentru şomerii din Nord Vest
Un nivel de 0% a fost raportat în zona de Sud, în timp ce valori pozitive au fost înregistrate în Sud Est, 6%, şi Centru, cu 3%.
Previziuni roz în comerţ
În 8 din cele 10 sectoare de activitate analizate angajatorii previzionează intenţii de angajare negative în decursul trimestrului doi din 2010. Cele mai sumbre intenţii de angajare sunt anunţate de angajatorii din Construcţii şi de cei din Transport, depozitare şi comunicaţii, Previziunea Netă de Angajare fiind de -21% pentru ambele sectoare.
Perspective de angajare slabe sunt raportate şi de angajatorii din sectorul Energie electrică, gaze şi apă, cu o Previziune de -14% şi de cei din sectorul Hoteluri şi restaurante, cu o Previziune de -12%. Totuşi, angajatorii din sectorul Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul anunţă oportunităţi de a creşte volumul angajărilor, Previziunea pentru acest sector fiind de +7%.
În Administraţie publică şi servicii sociale Previzunea este de -6%, în timp ce în Agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit este pozitivă, de +2%. În cazul Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri cifrele sunt tot negative, de -8%. În Industria extractivă angajatorii nu iau în calcul noi angajări, Previziunea fiind de -2%, în timp ce în Industria prelucrătoare, cifrele arată o Previziune de -1%.
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă se realizează trimestrial şi măsoară intenţiile angajatorilor de a creşte sau a diminua volumul angajărilor pe parcursul trimestrului următor.