Peste jumătate dintre angajatorii români intenţionează să crească salariile în 2015, în timp ce 43% nu au în plan să acorde stimulente financiare suplimentare pentru a-şi păstra salariaţii, potrivit unui studiu KPMG în rândul a 456 de manageri de companii din 8 state din Europa Centrală şi de Est.
Mai mult de jumătate dintre managerii şi proprietarii de firme – 26% care vor să crească salariile angajaţilor anul viitor intenţionează să ofere măriri între 2% şi 4,9%, în timp ce 23% dintre respondenţi au afirmat că vor să acorde creşteri salariale între 5% şi 10%, potrivit raportului "Pulsul Economiei" întocmit de firma de consultanţă.
Ţările incluse în raport sunt România, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia.
Circa 4% dintre managerii din România au declarat că vizează creşteri de salarii de peste 10%, iar 3% au spus că salariile angajaţilor ar putea fi mai mari cu până la 1,9%.
Pe de altă parte, 2% dintre liderii de companii vor să taie remuneraţiile angajaţilor cu peste 10% anul viitor, se arată în studiu.
Motivele principale pentru creşterea salariilor sunt îmbunătăţirea productivităţii angajaţilor şi a rezultatelor financiare ale companiilor. Lipsa de forţă de muncă specializată este un alt aspect important pe care angajatorii români îl iau în considerare când acordă creşteri salariale, urmat de presiunile din partea personalului şi de perspectivele pentru îmbunătăţirea condiţiilor economice pe piaţa internă.
În ceea ce priveşte numărul angajaţilor, 47% dintre companiile din România nu intenţionează să facă schimbări majore în 2015, în timp ce 41% dintre angajatori spun că vor oferi noi locuri de muncă. Tăieri de personal sunt estimate de 16% dintre respondenţi, 6% dintre aceştia plănuind să reducă numărul angajaţilor cu peste 10%.
Cele mai multe companii (53%) se bazează pe creşterea productivităţii angajaţilor pentru a-şi mări cifra de afaceri în 2015, exporturile, activităţile de marketing şi cererea internă fiind alte surse principale pentru îmbunătăţirea rezultatelor financiare.