Studiu: Anumite medicamente cu prescripție medicală pot reduce eficacitatea vaccinurilor COVID-19
Există, de asemenea, dovezi în creștere care atestă că aceste medicamente pot reduce eficacitatea vaccinărilor COVID-19.
Autorul principal dr. Beth Wallace, reumatolog la Michigan Medicine, a spus că medicamentele imunosupresie sunt de obicei utilizate pentru tratarea afecțiunilor în care există un răspuns imun inadecvat, care are potențialul de a deteriora anumite părți ale corpului pacientului.
Exemplele acestor tipuri de afecțiuni includ boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și lupusul, a spus ea, în care sistemul imunitar ajunge să vadă anumite părți ale corpului pacientului, cum ar fi articulațiile, ca o amenințare. Când sistemul imunitar al pacientului începe să atace aceste părți ale corpului, acesta poate provoca daune.
Medicamentele imunosupresie pot fi utilizate pentru a reduce acest atac asupra țesuturilor pacientului. Wallace a spus că un alt caz în care oamenii ar putea utiliza medicamente imunosupresive ar fi la primirea unui transplant de organe. În acest caz, medicamentele sunt utilizate pentru a împiedica sistemul imunitar să vadă organul transplantat ca un invadator și să îl atace, scrie Healthline.
În plus, anumite tipuri de chimioterapie utilizate pentru distrugerea celulelor canceroase pot avea un efect secundar de suprimare a sistemului imunitar. Wallace a spus că majoritatea acestor medicamente imunosupresive nu sunt utilizate în afara persoanelor cu aceste afecțiuni cronice. Cu toate acestea, un tip de medicament imunosupresiv foarte frecvent utilizat este steroizii.
Steroizii includ medicamente precum prednison și dexametazonă. Aceste medicamente pot fi administrate pe termen scurt pentru afecțiuni precum erupții alergice, bronșită și infecții ale sinusurilor.
„Aceasta este o problemă”, a explicat Wallace, „deoarece steroizii sunt foarte imunosupresori. Aflăm din ce în ce mai mult că chiar și cursurile scurte și dozele mici de steroizi pot crește riscul de infecție al oamenilor și pot reduce răspunsul lor la vaccinuri, cum ar fi vaccinul COVID. „
Cum ar putea aceste medicamente să reducă eficacitatea vaccinului?
”Vaccinurile funcționează învățându-vă sistemul imunitar să recunoască o amenințare specifică, astfel încât să poată răspunde în mod adecvat dacă va mai vedea vreodată această amenințare”, a spus Wallace.
Cu toate acestea, potrivit lui Wallace, medicamentele imunosupresive funcționează prin reducerea capacității sistemului imunitar de a recunoaște și combate amenințările.
Această supresie este utilă în tratarea afecțiunilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, în care are loc o reacție imunitară nedorită.
„Dar imunosupresia reduce și capacitatea sistemului imunitar de a răspunde la lucrurile la care doriți să răspundă, cum ar fi infecțiile și vaccinurile”, a spus ea.
Ce putem face pentru a atenua această problemă?
Experții spun că pot exista strategii pe care le putem folosi pentru a rezolva problema prezentată de imunosupresie. Wallace a sugerat că unii ar putea să-și întrerupă medicația în timpul vaccinării sau să întârzie o perfuzie IV până când au avut timp să instaleze un răspuns imun la injecție.
Dr. Meghan Baker, un epidemiolog care lucrează cu pacienți imunocompromiși la Dana-Farber Cancer Institute și Brigham and Women’s Hospital, a adăugat că, dacă există flexibilitate în momentul terapiilor imunosupresive, experții recomandă adesea finalizarea seriei de vaccinuri COVID-19 la cu cel puțin 2 săptămâni înainte de începerea medicamentelor.
Dacă acest lucru nu este posibil, totuși, recomandă pacienților să discute cu medicul personal despre riscurile față de beneficiile întârzierii terapiei.
Wallace a explicat în continuare că recomandările specifice cu privire la momentul administrării medicamentelor care suprimă imunitatea ar trebui să fie adaptate nevoilor individului.
„De exemplu, dacă cineva urmează chimioterapie pentru a trata un cancer activ, riscul de a opri temporar acel tratament este mult diferit de riscul de a opri un medicament pe care cineva îl folosește de 10 ani pentru a-și trata artrita reumatoidă stabilă”, a spus Wallace.
Ea a subliniat, de asemenea, că diferite medicamente imunosupresive pot afecta răspunsul la vaccin în mod diferit.
”Deci, liniile directoare care au sens pentru anumite afecțiuni sau medicamente, s-ar putea să nu fie adecvate pentru alții”, a explicat ea.
Pe lângă efectuarea de modificări în momentul administrării medicamentelor, Wallace a spus: „Există, de asemenea, unele studii privind efectul unei„ lovituri de rapel ”la această populație, o doză suplimentară administrată la câteva luni după ce persoana este vaccinată pentru prima dată”.
Ar trebui ca persoanele care utilizează aceste medicamente să fie vaccinate?
Baker a spus că, în general, persoanele care urmează terapii imunosupresive pot și ar trebui să fie vaccinate.
”Deși efectul protector poate varia în funcție de starea de bază sau de terapia imunosupresive, majoritatea oamenilor vor beneficia de o anumită protecție împotriva vaccinului, a spus Baker. „Poate reduce șansa ca aceștia să se infecteze sau să dezvolte boli severe dacă sunt infectați.”
”Deoarece eficacitatea vaccinului poate fi redusă, a adăugat ea, se recomandă ca persoanele care sunt imuno-compromise să continue să utilizeze măsuri de precauție pentru a minimiza expunerea la SARS-CoV-2.
Sursă foto: Dreamstime