„BCR este cel mai mare creditor ipotecar din România şi cel mai important susţinator al programului «Prima Casaă». BCR are, în cadrul acestui program, un sold de 600 de milioane euro al creditelor acordate până în prezent prin programul «Prima Casă». Vom putea acorda împrumuturi încă un an şi jumătate sau doi ani prin acest program, dacă ne dublăm expunerea”, a declarat Ştefan Coroianu, directorul executiv al Direcţiei Managementul Produselor Retail din cadrul BCR.

Conform studiului, doar 20,76% dintre români sunt dispuşi să îşi achiziţioneze o locuinţă integral din banii proprii, iar 33,71% vor să apeleze la credite imobiliare clasice de la bănci. Majoritatea, de 45,54% văd ca unică modalitate de finanţare programul „Prima Casă“.
Cele mai importante criterii după care românii îşi aleg banca pentru finanţarea achiziţiei imobiliare sunt costurile mici, avansul mic, numărul redus de documente solicitate pentru acordarea creditului şi serviciile adiţionale gratuite (asigurări, evaluare ipotecare).
Dacă 47,5% dintre români sunt dispuşi să plătească un avans cuprins între 5% şi 10% din valoarea locuinţei, circa 27% dintre aceştia nu se uită decât la un avans de sub 5%. Ponderea celor care dispun de un avans mai mare de 25% este de 5,28%.
Românii îşi caută casă pe internet
Peste 68% dintre români apelează la internet când se află în căutarea unei locuinţe, însă majoritatea (84,22%) se bazează tot pe agentul imobiliar sau merg direct la dezvoltator.
În ceea ce priveşte criteriile după care românii îşi aleg locuinţa, circa 32% consideră că este foarte importantă proximitatea mijloacelor de transport în comun, peste 38% consideră importantă apropierea faţă de centrele comerciale, 33,56% se uită ca blocul să fie lângă un parc, 37% acordă o importanţă medie accesului facil la activităţi de distracţie, în aceeaşi măsură dar de o importanţă mai mare este apropierea faţă de instituţiile de învăţământ.


Interesant este că 34,22% dintre români vor să îşi achiziţioneze o locuinţă într-un proiect rezidenţial noi, direct de la dezvoltator, în timp ce 30,68% dintre aceştia se mulţumesc cu apartamentele construite în perioada 1977-1990.
55,80% dintre români vor ca locuinţa achiziţionată să fie complet finalizată şi cu finisaje la cheie, în timp ce 33,58% ar prefera să fie măcar locuibilă pentru ca ulterior să mai aducă renovări.
În ceea ce priveşte structura imobilelor, 60% dintre români vor ca apartamentul cumpărat să fie situat într-un bloc cu maxim patru etaje, în timp ce 30,98% nu au nimic împotrivă dacă imobilul depăşeşte cinci etaje. Majoritatea românilor, adică 78,55%, vor ca locuinţa să fie plasată la un etaj intermediar între 1 şi 4, în timp ce 13,22% preferă etajele superioare, între 5 şi 8.
Românii se mulţumesc cu apartamente a căror suprafaţă să fie în jur de 60,53 mp, în timp ce bucureştenii vor unităţi locative puţin mai mari, de circa 66,75 mp. Cei care preferă casele sau vilele, se uită la o suprafaţă de 137 mp, în timp ce bucureştenii caută vile de 181 mp.