Studiu: Brexitul ar putea creşte investiţiile străine în Irlanda

Posibila ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea duce la o creştere a investiţiilor străine directe în Republica Irlanda, conform unui studiu publicat marţi de Institutul de Cercetare Socioeconomică (ESRI), relatează agenţia EFE.

Studiul ESRI subliniază consecinţele pozitive pe care le-ar putea avea un 'Nu' dat rămânerii ţării vecine în blocul comunitar la referendumul din 23 iunie. De asemenea, analiza evidenţiază faptul că impozitul pentru societăţile irlandeze, de 12,5%, unul dintre cele mai scăzute din Europa, a fost un element cheie în ultimele decenii pentru atragerea multinaţionalelor în insulă, unde predomină, printre altele, marile companii din sectorul IT sau farmaceutic.

Dacă Marea Britanie ar abandona UE, aşa-zisul Brexit, Irlanda va fi o destinaţie şi mai atractivă pentru investiţiile străine, în special pentru cele extracomunitare, care caută, în plus, mână de lucru flexibilă, pregătită şi care să stăpânească limba engleză, semnalează studiul.

Documentul ESRI a fost elaborat începând cu analizarea a peste 18.000 de investiţii străine efectuate în UE între 2003 şi 2013 şi a constatat că injecţiile de capital în Irlanda depind în mare măsură de oscilaţiile impozitului pentru societăţi. În acest sens, companiile străine care ţin cont cel mai mult de aceste circumstanţe sunt cele americane şi cele care vor să investească în sectorul serviciilor irlandeze, precizează documentul.

De-a lungul anilor, un număr de parteneri comunitari au cerut Dublinului să ridice această rata, deoarece consideră că este vorba despre un caz de concurenţă neloială. În schimb, alte ţări, precum Marea Britanie, au optat să urmeze modelul irlandez şi Londra, de exemplu, deja a elaborat un proiect legislativ pentru scăderea impozitului pentru societăţi în următorii patru ani, ceea ce o va transforma într-o destinaţie atractivă pentru investiţii, dacă electoratul său decide rămânerea în UE, semnalează ESRI.

În opinia acestui institut, companiile internaţionale consideră că există puţine diferenţe între Marea Britanie şi Irlanda în momentul stabilirii care dintre cele două destinaţii este mai bună pentru investiţiile lor. Între timp, ESRI recomandă Guvernului de la Dublin să introducă măsuri destinate reducerii costurilor şi îmbunătăţirii competitivităţii, în paralel cu creşterea cheltuielilor pentru cercetare şi dezvoltare.

În pofida acestor previziuni, Executivul irlandez se declară ”preocupat” de incertitudinile care vizează rezultatele referendumului şi efectele pe care le-ar avea Brexitul asupra economiei în general. Un studiu recent elaborat de agenţia Standard and Poor's (S&P) a semnalat că ţările cele mai expuse la ruptura dintre Londra şi Bruxelles vor fi Irlanda, Malta, Luxemburg şi Cipru. Această analiză, efectuată pe 20 de ţări, a ţinut cont de factori precum exporturile de bunuri şi servicii în Marea Britanie, fluxurile migratorii spre şi din insulele britanice şi investiţiile directe, chestiuni care afectează în mare măsură Irlanda. (Sursa: Agerpres)