Potrivit organizatiei americane „Ethical Traveler”, Bulgaria a intrat in topul primelor zece destinatii turistice „cele mai etice” din lume, iar Romania nu. Clasamentul s-a facut pe criterii precum protectia mediului, bunastarea locuitorilor si respectarea drepturilor omului.

Pentru a pastra un echilibru, nu au fost luate in calcul tarile bogate. Organizatia face public o data pe an doar primele zece locuri, iar pentru pastrarea unui echilibru, tarile sunt prezentate in ordine alfbetica, ordinea locurilor fiind tinuta secreta. Astfel, primele zece, in oridnea alfabetica, sunt: Africa de Sud, Argentina, Bolivia, Bulgaria, Chile, Costa Rica, Croatia, Estonia, Namibia si Nicaragua. Romania nu s-a inscris intre primele zece deoarece nu a performat bine la capitolul de protectie a mediului.

Scopul organizatiei este acela de a promova destinatii turistice mai putin cunoscute, dar care sa indeplineasca si sa performeze la aceste trei criterii de baza, precum si la altele care au o pondere mai restransa in calcul. Norocul Romaniei, ca destinatie turistica, este faptul ca onestitatea personalului nu ocupa o pondere atat de mare. „Vrem sa promovam destinatii mai putin cunoscute, din tari nu asa de dezvoltate. Nu am introdus Brazilia si Thailanda, deoarece sunt deja cunoscute. Vrem ca oamenii care se duc sa-si cheltuiasca banii in strainatate, ca turisti, sa o faca undeva unde stiu ca sunt protejate natura si drepturile omului”.

Sursa: Novinite (Bulgaria)