Contrar percepţiei generale, oamenilor care consumă cafea pentru a se trezi din hamureală le este şi mai greu să-şi dea seama că sunt încă sub influenţa alcoolului, arată un studiu american publicat în „Behavioural Neuroscience”.
Rezultatele studiului, realizat pe şoareci, arată că această băutură oferă doar iluzia unei recuperări fizice. În realitate, cofeina contribuie la agravarea stării de confuzie, la care se adaugă o stare de agitaţie adesea confundată cu vitalitatea şi energia. După câteva minute, însă, pacienţii se simt şi mai slăbiţi.
„Mitul despre puterile anti-mahmureală ale cafelei trebuie desfiinţate, pentru că o combinaţie între cofeină şi alcool poate conduce, de fapt, la luarea unor decizii proaste, cu rezultate dezastruoase. Cofeina scade efectul sedativ al alcoolului, dar nu îmbunătăţeşte funcţiile cognitive şi nici nu scade nivelul de alcolemie din sânge. Este o mare păcăleală”, a declarat Thomas Gould, de la Temple University din Philadelphia, pentru „The Guardian”. Acesta a subliniat faptul că, deşi pacientul se crede în stare să conducă maşina sau să ia decizii corecte după ce au băut cafea, în realitate acesta nu are performanţe mai bune, ci doar nu îşi mai dă seama de propriile greşeli.
Cofeina agravează starea de confuzie
Unei grupe de şoareci i s-au administrat doze de alcool şi apoi de cofeină şi li s-a evaluat comportamentul în comparaţie cu alţi şoareci, cărora le-a fost administrată o soluţie salină neutră după doza de alcool. Toţi şoarecii au fost introduşi într-un circuit cu stimuli plăcuţi şi neplăcuţi, printre care aceşti puteau naviga liberi.
Alcoolul le-a făcut pe animale mai relaxate, însă au fost mai puţin capabile să evite stimulii neplăcuţi. Animalele care au primit cofeină au dovedit o mai bună capacitate de orientare în spaţiu şi erau mai alerte. Combinaţia alcool-cofeină a părut să relaxeze animalele, care nu au fost capabile să evite obstacolele. Dozele de cofeină administrate şoarecilor au fost echivalentul a opt ceşti de cafea.
În cazul oamenilor, combinaţia îi face pe aceştia să creadă că nu sunt sub influenţa alcoolului, când de fapt sunt, a fost concluzia oamenilor de ştiinţă.