Oamenii de știință din India au efectuat un nou studiu privind somnul. Aceștia au vrut să scoată la iveală dacă un somn mai lung are mai multe beneficii asupra organismului sau dacă este mai importantă calitatea acestuia.
Studiu: Calitatea somnului, mult mai importantă decât durata acestuia
Este cunoscut faptul că organismul uman are nevoie de suficiente ore de somn, însă ce este cu adevărat mai important – un număr crescut de ore petrecute în pat sau calitatea somnului? Oamenii de știință din India au făcut un nou studiu pentru a veni cu un răspuns la această întrebare.
În cadrul studiului au participat 452 de persoane provenite din familii cu venituri mici. În cadrul studiului s-a constatat că mai multe ore de somn nu prezintă niciun beneficiu dacă nu crește și calitatea somnului, notează sinteza.org.
Cercetătorii indieni au mai descoperit că somnul de după-amiaza este mai benefic decât o oră de somn suplimentară peste noapte.
Cum s-au făcut măsurătorile
Pentru a ajunge la concluziile mai sus menționate, cercetătorii s-au folosit de senzori de mișcare mici, purtabili, care pot monitoriza ciclurile de somn. Acești senzori devin din ce în ce mai folosiți în cercetările științifice.
Senzorii sunt făcuți în așa fel încât pot face citiri în timp ce oamenii dorm în propriile case, nefiind nevoie de echipamente speciale sau suplimentare.
Ce s-a descoperit
Oamenii de știință i-au făcut pe oameni să doarmă aproape o jumătate de oră în plus în fiecare noapte, prin furnizarea de informații și prin îmbunătățirile aduse mediului de somn de acasă. Cu toate acestea, beneficiile așteptate nu au urmat.
Participanții la studiu au avut, în medie, doar 5 ore jumătate de somn de la opt ore în pat pe noapte, înainte ca oamenii de știință să poată crește timpul de somn.
Pe parcursul studiului, participanții au ajuns să petreacă încă 38 de minute pe noapte în pat, echivalând cu 27 de minute suplimentare pe noapte de somn efectiv.
Importanța calității somnului
Oamenii de știință au descoperit că indicatorul esențial este eficiența scăzută a somnului, care previne instalarea tipului de somn mai profund, avantajos pentru organism.
Alte cercetări anterioare au scos la iveală că lipsa unui somn de calitate suficient pe timpul nopții poate duce la un risc crescut de demență.
Oamenii de știință au încurajat jumătate dintre participanți să doarmă timp de o jumătate de oră pe parcursul zilei, lucru ce a dus la câteva descoperiri importante. Cei care au făcut acest lucru au fost mai productivi, au avut o stare mai bună din punct de vedere psihologic și au avut parte de îmbunătățiri în ceea ce privește funcția cognitivă.
Cercetătorii indieni spun că este nevoie de mai multe altfel de studii care să se efectueze în țările în curs sde dezvoltare. Ei mai spus că, în cadrula cestor cercetări, ar trebui să se ia în considerare stresul și îngrijorarea cu care se confruntă, deseori, familiile cu venituri mici.
Sursă foto: Dreamstime