Cărţile în format electronic sunt mai greu de citit decât cele clasice, conform unui studiu realizat de  Nielsen Norman Group.

Jakob Nielsen de la Nielsen Norman Group a efectuat un studiu prin care a încercat să afle cât de uşor se citesc cărţile pe iPad, tableta de Internet de la Apple şi Kindle, cititorul de cărti electronice creat de Amazon. Acesta a descoperit că viteza de citire este cu 6,2% mai mică atunci când se citeşte de pe iPad şi cu 10,7% în cazul  Kindle, comparativ cu o carte clasică.

Acest lucru nu înseamnă că se citeşte mai usor de pe iPad decât de pe Kindle deoarece viteza cu care citim este o variabilă foarte greu de stabilit şi de comparat.

Studiul a fost făcut pe un esantion de 24 de participanţi, un număr destul de mare având în vedere ca la acest gen de teste (usability tests) participă de obicei 10 persoane.

Participanţii au citit un text Ernest Hemingway, iar la final au completat un chestionar prin care au evaluat nivelul de satisfacţie pentru fiecare dispozitiv de pe care au citit.

Astfel, iPad a obţinut un scor de 5,8, Kindle – 5,7, iar cartea clasică – 5,6, şapte fiind nota cea mai mare. PC-ul a obţinut cel mai mic scor de 3,6 în mare parte deoarece citirea unui text de pe PC le amintea participanţilor de muncă. Aceştia s-au mai plâns de greutatea iPadului şi de contrastul slab al lui Kindle. 

 SURSA: Mashable