Cannabisul este cel mai consumat drog din România, pe locul al doilea aflându-se substanţele psihoactive, potrivit unui raport prezentat, miercuri, de Agenţia Naţională Antidrog. În zona Bucureşti-Ilfov apar cele mai numeroase urgenţe medicale cauzate de consumul de droguri, iar peste 4.000 de consumatori de stupefiante au cerut tratament într-un singur an.
Potrivit Raportului naţional privind situaţia drogurilor, publicat de Agenţia Naţională Antidrog şi care face referire la datele aferente anului 2018, dintre toate drogurile ilicite, cannabisul continuă să fie cel mai consumat drog din România, cu o prevalenţă a consumului de-a lungul vieţii de de 5,8%.
”După cannabis, pe poziţia a doua în topul celor mai consumate droguri în România, se situează noile substanţe psihoactive (NSP) – 2,5%. Urmează: cocaină/ crack şi LSD – câte 0,7%, ecstasy – 0,5%, ciuperci halucinogene – 0,4%, heroină, amfetamine şi ketamină – câte 0,3%”, se arată în raport. În privinţa solicitărilor de tratament ca urmare a consumului de droguri, în anul 2018 au fost înregistrate 4.266 persoane consumatoare de droguri care au solicitat asistenţă.
Cererea de tratament rămâne mult redusă
Cannabisul se mentine şi în topul drogurilor pentru care s-a solicitat tratament. ”În funcţie de tipul drogului care a cauzat problema medicală, deşi se menţine aproximativ aceeaşi distribuţie a solicitărilor de asistenţă, preponderent disputată între cele trei tipuri de droguri care domină tabloul asistenţei pentru dependenţa de droguri din România (cannabis, opioide şi noi substanţe psihoactive), are loc o consolidare a poziţiei deţinute de cannabis, care ajunge să totalizeze peste 50% dintre cererile de tratament.
În mod similar cu anii anteriori, pentru celelalte tipuri de droguri, cererea de tratament rămâne mult redusă, în comparaţie cu cele trei droguri dominante: cocaină – 1,5%, MDMA/ ecstasy – 1,3%, inhalanţi/ substanţe volatile – 1%, benzodiazepine – 0,7%, amfetamine – 0,5%, halucinogene – 0,2%”, mai arată sursa citată de Agerpres.
Specialiştii de la Antidrog au menţionat şase regiuni ale ţării unde au observat creşteri ale numărului de urgenţe medicale cauzate de consumul de droguri. ”În privinţa urgenţelor medicale determinate de consumul de droguri ilicite, în majoritatea cazurilor înregistrate în anul 2018 se menţine consumul singular de diferite substanţe psihoactive. Mai mult de o treime dintre aceste cazuri a avut drept cauză consumul de NSP.
Din punctul de vedere al distribuţiei regionale, se observă creşteri ale numărului de urgenţe medicale cauzate de consumul de droguri ilicite faţă de anul anterior în 6 regiuni: Bucureşti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Sud, Sud-Vest, Vest”, se arată în raport.
Tot mai mulţi şoferi se urcă drogaţi la volan
Totodată, au scăzut cu 10,3 la sută notificările privind cazurile noi de infecţie cu HIV/SIDA înregistrate în România. În privinţa infracţionalităţii la regimul drogurilor, se constată o creştere a numărului cauzelor soluţionate de parchete. De asemenea, numărul persoanelor depistate în trafic, care au condus autovehicule sub influenţa unor substanţe sau produse stupefiante este în creştere, comparativ cu valoarea înregistrată în anul 2017.
În raport se evidenţiază o creştere a disponibilităţii drogurilor ilicite pe teritoriul naţional, concretizată într-un număr mare de capturi de droguri. Cele mai multe capturi au fost înregistrate pentru cannabis (3354 de capturi), MDMA (819 capturi), cocaină (361 capturi), heroină (264 capturi), rezină de canabis (200 capturi), fragmente vegetale cu THC (189 capturi), amfetamină (162 capturi). Canabisul rămâne în continuare cel mai capturat drog la nivel naţional, cu o creştere a numărului de culturi ilicite identificate.