Pandemia de coronavirus s-a resimțit și în cadrul companiilor din Europa Centrală şi de Est. Un studiu recent arată că cifra de afaceri din Top 500 al companiilor ECE a scăzut semnificativ în 2020. Ce spun cifrele?
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Coface, în 2020, cifra de afaceri din Top 500 al companiilor din Europa Centrală şi de Est a scăzut cu 3,3%, până la 667 miliarde de euro. Aceste date au fost scoase la iveală de cel de-al 13-lea studiu Top 500 ECE, care face o analiză a activităţii economice a regiunii pentru anul 2020 şi trasează principalele tendinţe regionale.
Mai exact, studiul descrie situaţia celor mai mari 500 de companii din ECE după cifra de afaceri. Această ediţie descrie provocările curente în contextul pandemiei de Covid-19, precum şi modul în care companiile s-au adaptat la această nouă situaţie.
Directorul general Coface Europa Centrală şi de Est susține că economiile au reușit să se adapteze la mediul pandemic, însă situația se resimte oricum în rândul veniturilor.
„Economiile ECE s-au adaptat la mediul pandemic, dar situaţia pozitivă este contestată de perspectiva globală şi europeană. Cele mai mari 500 de afaceri din Europa Centrală şi de Est s-au confruntat cu o scădere a veniturilor şi o scădere şi mai accentuată a profiturilor în 2020”, a explicat Jaroslaw Jaworski, director general Coface Europa Centrală şi de Est.
Mai exact, cifra de afaceri din Top 500 companii a scăzut cu 3,3%, până la 667 de miliarde de euro. Cifra de afaceri medie s-a contractat la 1,333 de miliarde de euro faţă de 1,378 de miliarde de euro în 2019, ceea ce arată impactul pe care pandemia l-a avut asupra regiunii, dar şi rezilienţa şi potenţialul de creştere.
În ceea ce privește topul țărilor, potrivit sursei citate, Polonia ocupă, din nou, primul loc pe podium la ambele categorii – după număr companii (32,2% din totalul companiilor), dar şi în clasamentul ţărilor. Chiar dacă pandemia a avut un impact asupra companiilor poloneze (161 de companii poloneze prezente în top, cu două mai puţin decât anul trecut), afacerile din Polonia sunt cele mai mari din regiune, cu o cifră de afaceri medie de 1,6 miliarde de euro. Mai mult, veniturile agregate au scăzut cu 0,1%, ajungând la 258,2 miliarde de euro în 2020, în timp ce profitul net a scăzut cu 20,6%.
Ungaria ocupă locul 3 în Europa
Cel de-al doilea loc este ocupat de Cehia, cu 15,4% din totalul companiilor din regiune, respectiv 77 de companii, cu o cifră de afaceri agregată de 102 miliarde de euro. Sectorul auto şi transporturi este cel mai mare sector din această ţară, cu o cifră de afaceri agregată de 35,5 miliarde de euro (reprezentând 34,8% din total cifră de afaceri) şi 24,7% din numărul total de companii.
Ungaria se situează și ea pe locul trei și deţine 68 de companii în top (cu cinci mai puţine decât anul trecut), respectiv 13,6% din total companii. Cifra de afaceri a companiilor maghiare a scăzut uşor cu 1,1%, însă pierderea profitului net a ajuns la 49,6%.
De menționat este faptul că sectorul de vârf este reprezentat de afacerile din domeniul auto şi transporturi, care domină piaţa atât ca cifra de afaceri (22,7%), cât şi după numărul de companii (23,5%). Primele 3 ţări găzduiesc 61,2% din totalul companiilor din clasament.
În ceea ce privește cele mai mari trei sectoare, cunoscute din ediţiile precedente ale clasamentului, acestea sunt în continuare lideri şi generează aproape 54% din veniturile totale. În acest an, primul loc este ocupat de sectorul minerale, chimicale, petrol, plastice şi farmaceutice, care a fost în mod tradiţional cel mai mare în Top 500 ECE de-a lungul timpului.
Trebuie subliniat și faptul că în ciuda scăderii cifrei de afaceri, a devenit cel mai mare sector, cu un venit agregat de 133,9 miliarde de euro în 2020 şi 89 de companii (17,8%) în top. Cu toate acestea, sectorul a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de afaceri, -8 companii într-un singur an. Companiile din acest sector au înregistrat o scădere mai mică a veniturilor de -16,6%, comparativ cu scăderea profitului net de -60,6%.
Sectorul auto, pe locul 2
Sectorul auto şi transporturi se află pe locul doi, cu 84 de companii (16,8%, cu cinci mai puţine decât la ediţia anterioară). Veniturile acestor companii au scăzut cu 9,7%, în timp ce profitul net a coborât şi mai puternic, cu 61,3%. Din cauza restricţiilor Covid-19 şi, în special, a penuriei de semiconductori, vânzarea de vehicule noi a scăzut cu 13,8% la nivel mondial, respectiv cu 20,2% în Europa. Totuşi, sectorul auto rămâne competitiv în regiunea ECE şi se afla deja într-o poziţie bună datorită investiţiilor din anii precedenţi. Pe locul trei se situează sectorul de comerţ nespecializat, reprezentat de 70 de companii (cu trei mai puţine decât în anul precedent). Polonia, cea mai mare piaţă de consum din regiunea ECE, deţine cea mai mare cotă (35,7%) şi, de asemenea, cei mai mari jucători – retailerii Jeronimo Martins Polska şi Eurocash.
Jaroslaw Jaworski, susține că această creștere se datorează consumului gospodăriilor.
„Creşterea în ECE a fost susţinută de consumul gospodăriilor, care a început să revină în a doua jumătate a anului 2020 pe fondul situaţiei mai bune a pieţei muncii”, a spus acesta.
Totodată, el a mai adăugat că în ciuda pandemiei, deficitul de forţă de muncă au revenit prompt.
„Creşterea salariilor şi deficitul de forţă de muncă au revenit prompt, exercitând presiune asupra marjelor. Astfel, cifra de afaceri a celor mai mari companii din industrie a crescut la 102 miliarde de euro (+9,6%; cea mai mare creştere dintre toate sectoarele), în timp ce companiile au reuşit să înregistreze şi profituri nete mai mari, deşi relativ modeste (+2,7%)”, a subliniat el.
De mențioant este faptul că primele trei companii din clasamentul Top 500 ECE sunt cunoscute din ediţiile anterioare. PKN Orlen rămâne neînvins pe primul loc, cu toate acestea cifra de afaceri a scăzut cu 23% în 2020, după o creştere de 1% în 2019. Cehia Skoda Auto ocupă locul 2, datorită creşterii cifrei de afaceri, iar Jeronimo Martins a urcat pe locul trei.