"Piaţa este mai dinamică decât în trimestrele anterioare: mai mult de o treime din angajatori prevăd o schimbare în dimensiunea forţei lor de muncă şi 62% nu anticipează modificări. O mare parte a activităţii va fi pozitivă, dat fiind că 1 din 4 angajatori români anunţă intenţia de a îşi creşte numărul de angajaţi, dar diferenţele dintre regiuni şi sectoare de activitate continuă să persiste,” spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România. „Aceasta înseamnă că cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă ar trebui să-şi evalueze oportunităţile de angajare în ansamblu, pe o scară mai largă, iar angajatorii ar trebui să ia în considerare bazine mai variate de forţă de muncă, cu nivele diferenţiate de talente disponible sau deficitare, atunci când îşi formulează strategiile de creştere şi investiţie,” a adăugat el.

În ce sectoare vor avea loc recrutări

Cu  o singură excepţie, în ultimele 10 trimestre angajatorii din Industria prelucrătoare au fost cei mai optimişti din ţară şi continuă să prognozeze un ritm de angajare susţinut şi în trimestrul III/2015. Previziunea Netă de Angajare în sector este de +19%, cu 7 puncte procentuale sub cea din trimestrul II şi cu doar 1 punct procentual mai puternică decât în trimestrul III al anului trecut. Cea mai abruptă scădere faţă de trimestrul anterior, de 13 puncte procentuale, este însă raportată de către angajatorii din sectorul Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, unde Previziunea Netă de Angajare este de +9%, faţă de +22% în trimestrul II. Intenţiile de angajare s-au restrâns faţă de trimestrul trecut în opt din cele 10 sectoare de activitate, au rămas stabile într-unul, şi au crescut cu o marjă mică în cel de-al zecelea. Perspectivele sunt însă pozitive în ansamblu, cu excepţia sectorului Energie electrică, apă, gaze, în care Previziunea este de -8% pentru al doilea trimestru consecutiv, şi nu a atins cote pozitive decât o singură dată în ultimii doi ani.

Intenţiile de angajare au slăbit faţă de trimestrul II şi din punct de vedere regional, cu până la 23 de puncte procentuale în regiunea Nord-est şi 18 puncte procentuale în regiunea Sud, angajatorii din regiunea Centru fiind singurii care şi-au consolidat prognoza faţă de trimestrul anterior cu doar 1 punct procentual, de la +13% la +14%. Prognoza este însă în mare parte luminoasă, cu excepţia regiunii Sud-vest, unde perspectivele de angajare rămân staţionare, cu o Previziune de 0%. Cei mai optimişti sunt angajatorii din regiunea Vest, care raportează o Previziune Netă de Angajare de +21%, cu 4 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul anterior, dar considerabil mai puternică decât în trimestrul III/2014, faţă de care s-a întărit cu 15 puncte procentuale. Pentru regiunile Nord-est şi Bucureşti şi Ilfov angajatorii au prognoze moderate, raportând Previziuni de +8%, respectiv +7%.

Angajatorii din organizaţiile cu peste 250 de angajaţi şi cei din organizaţiile mijlocii (între 50 şi 249 de angajaţi) sunt din nou cei mai dispuşi să-şi crească numărul de angajaţi, raportând Previziuni de +15%, respectiv +12% pentru intervalul iulie – septembrie. Cu toate acestea, optimismul acestor angajatori s-a diminuat oarecum faţă de trimestrul trecut, ceea ce s-a întâmplat şi în cazul organizaţiilor mici, unde Previziunea Netă de Angajare de +5% este cu 3 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul II/2015. În schimb, ritmul de angajare din organizaţiile foarte mici, cu până la 10 angajaţi, a încetinit considerabil faţă de trimestrul anterior (cu 9 puncte procentuale), angajatorii raportând o Previziune Netă de Angajare de 0%.