Aceasta este concluzia unui studiu recent, conform căruia oamenii ar putea avea un risc mai mare de demență, dacă mai mult de 20% din aportul lor caloric este format din alimente ultra-procesate.
O rată cu 28% mai rapidă a declinului cognitiv
Partea creierului implicată în procesarea informațiilor și luarea deciziilor este afectată în mod special de riscul de declin cognitiv, potrivit studiului publicat în JAMA Neurology.
În cadrul studiului, persoanele care au consumat multe alimente ultra-procesate au înregistrat o rată cu 28% mai rapidă a declinului cognitiv global și o rată cu 25% mai rapidă a declinului funcțiilor executive, comparativ cu cei care au consumat o cantitate mică de alimente prea procesate, informează FoxNews.
Hamburgerii, cârnații, cartofii prăjiți, sucurile, înghețata
Alimentele ultra-procesate sunt hot dog-ul, hamburgerii, cârnații, cartofii prăjiți, sucurile, prăjiturile, bomboanele, gogoșile și înghețata. Alimentele ultra-procesate au fost definite în studiu ca „formule industriale de substanțe alimentare (uleiuri, grăsimi, zaharuri, amidon și izolate proteice) care conțin puține cereale integrale sau deloc și includ de obicei arome, coloranți, emulgatori și alți aditivi cosmetici”.
Studiul a urmărit un număr mai mare de 10.000 de brazilieni, timp de până la zece ani, vârsta medie a participanților fiind de 51 de ani.
Alimentele ultra-procesate reprezintă până la 30% din aportul total de calorii
Testarea cognitivă a inclus amintirea imediată a cuvintelor, recunoașterea cuvintelor și fluența verbală. Această testare a fost efectuată la începutul și la sfârșitul studiului. Studiul a fost prezentat la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din San Diego, California.
„În Brazilia, alimentele ultraprocesate reprezintă 25% până la 30% din aportul total de calorii. Avem McDonald’s, Burger King și mâncăm multă ciocolată și pâine albă. Nu este prea diferit, din păcate, de situația din alte țări occidentale ”, a spus co-autorul studiului dr. Claudia Suemoto, profesor de geriatrie la Universitatea din São Paulo.
58% din caloriile consumate de cetățenii americani, 56,8% din caloriile consumate de cetățenii britanici și 48% din caloriile consumate de canadieni provin din alimente ultraprocesate, a continuat ea.
Asociate și cu mortalitatea legată de afecțiuni respiratorii, neurologice și renale
Mai toate studiile din ultima vreme au arătat că aceste alimente sunt principalele vinovate de îmbolnăvirea a milioane de persoane din întreaga lume.
Un alt studiu a constatat că adulții care au consumat cele mai multe alimente procesate au avut o scădere cu 25% mai rapidă a „funcției executive” (capacitatea lor de a planifica, executa și acționa), decât cei care au consumat alimente mai puțin procesate. Nivelurile ridicate de consum de alimente ultra-procesate au fost asociate cu mortalitatea legată de afecțiuni respiratorii, neurologice și renale, în special Alzheimer, Parkinson și boala pulmonară obstructivă cronică (chiar și atunci când sunt limitate la persoanele care nu au fumat niciodată).
Cu toate acestea, consumul ridicat de alimente ultra-procesate nu a fost asociat cu mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare, cancer sau alte afecțiuni endocrine.