În România, creditele totale au fost în scădere, dar se aşteaptă o redresare treptată, având în vedere că redresarea economică devine mai bine fundamentată. Creditele corporate au fost în scădere cu 5% în 2013, faţă de 2012, şi cu 6,3% în 2014, faţă de 2013, ca urmare a standardelor de creditare înăsprite, şi se confruntă cu dificultăţi rezultate din cauza accelerării write-off-urilor (ştergerea creditelor neperformante din bilanţuri – n. r.), arată studiul ”Băncile şi creşterea economică. Lecţiile trecutului pentru un viitor mai bun”, realizat de compania de consultanţă Deloitte, la cererea CPBR. Potrivit documentului, creditarea firmelor ar urma să se redreseze din acest an.
”În ceea ce priveşte creditele acordate companiilor, ne aşteptăm la o creştere precaută, de 2,1% în 2015 şi la o creştere mai optimistă de 4,1% în 2016 – influenţată probabil şi de faptul că previziunea pe termen scurt este, de obicei, mai predispusă la scenarii de creştere realiste/pesimiste spre deosebire de previziunea pe termen lung, în care există încă speranţa de deblocare a absorbţiei de fonduri europene”, a afirmat Oana Petrescu, director executiv al CPBR şi partener Deloitte România, în conferinţa de prezentare a studiului, citată de Agerpres. În privinţa împrumuturilor pentru populaţie, realizatorii studiului estimează o creştere de 2,6% în acest an şi de 5,2% în 2016.
”Aşteptăm o creştere constantă a creditelor ipotecare cu aproximativ 7% – 8% în 2015 – 2016”, a spus Petrescu. Astfel, gradul de îndatorare a persoanelor fizice prin intermediul creditelor de consum ar urma să se reducă de la 10,3% în 2014 la 1,1% în acest an, pentru ca anul viitor să urce cu 2,9%.
Pe de altă parte, realizatorii studiului susţin că în ciuda acestor evoluţii potenţialul pieţei reprezintă jumătate din creşterea înregistrată în anii 2010 – 2011, de aproape 10%, ceea ce indică o problemă privind încrederea companiilor în sistemul bancar. ”Ţinând cont şi de faptul că sumele în euro investite într-un credit acordat persoanelor juridice aduc economiei o valoare adăugată mai mare decât sumele în euro investite în creditele ipotecare ale persoanelor fizice, această tendinţă a creditelor acordate companiilor nefinanciare indică prezenţa unui cadru economic vulnerabil şi imprevizibil, care încă digeră criza legislativă şi politică, cu o serie limitată de măsuri disponibile pentru supravieţuire. Prin urmare, perspectivele de creştere a creditării persoanelor juridice se află sub nivelurile creşterilor din 2010 şi 2011”, se precizează în studiu.
Referitor la depozitele atrase de bănci, studiul prevede o diminuare substanţială a creşterii la 0,9% în acest an şi 1,1% anul viitor, de la 7,5% anul trecut. În cazul persoanelor fizice, creşterea depozitelor, de 6,8% în 2013 şi 6,4% în 2014, este preconizată a se reduce la 4% pe an în 2015 – 2016, pe fondul scăderii dobânzilor, clienţii alegând investiţii alternative, potrivit aceleiași surse.