Potrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, populaţia mondială ar urma să ajungă la 9,6 miliarde de oameni în 2050 de la peste şapte miliarde în prezent. Autorul studiului, Tony Parolari, este de părere că îngrijorările cu privire la lipsa de apă ar putea să se intensifice, dar a subliniat că nu este pentru prima dată în istorie când cererea de apă a depăşit oferta.
”Consumul mondial de apă per capita a scăzut după 1980, ceea ce înseamnă că eficienţa a crescut. Însă, dacă populaţia continuă să crească, consumul va trebui să scadă mai substanţial”, a declarat Tony Parolari, cercetător la Duke University.
Potrivit studiului, capacitatea oamenilor de a se adapta la scăderea ofertei de apă va depinde de dezvoltarea de noi tehnologii pentru găsirea apei precum şi de limitarea creşterii populaţiei. În precedentele perioade de deficienţe în aprovizionarea cu apă, de exemplu în secolul XIX, când a avut loc o expansiune majoră a unor metropole europene precum Londra şi Paris, au fost dezvoltate unele soluţii tehnologice, precum extinderea reţelei de conducte pentru pomparea apei de la o sursă îndepărtată. Actualele presiuni ar putea fi soluţionate sau cel puţin diminuate prin noi tehnologii, incluzând aici îmbunătăţirea modalităţilor de eliminare a sării din apa oceanelor pentru a putea produce apă potabilă, susţine cercetătorul Parolari.
Studiul, publicat miercuri în revista WIREs Water, a analizat informaţiile istorice cu privire la consumul de apă şi tendinţele demografice graţie unor modele matematice. (Sursa: Agerpres)