Criza forţei de muncă pare să reprezinte cea mai mare provocare pentru managerii români. Temerile legate de lipsa forței de muncă ar depăşi chiar și neliniștea legată de inflaţie.
Criza forței de muncă este cea mai mare grijă a managerilor
Nu inflația îi îngrijorează cel mai tare pe managerii români. Potrivit unui studiu, criza forţei de muncă este neliniștea cea mai mare a managerilor români, arată un studiu CONFIDEX, realizat de Impetum Group.
”Criza forţei de muncă este, încă de la începutul acestui an, cea mai mare frică a managerilor români, mai mare chiar decât creşterea preţurilor. Studiul CONFIDEX, realizat de Impetum Group, identifica încă din primăvară, această problemă ca fiind principala îngrijorare a managerilor români.
Potrivit studiului, care măsoară gradul de încredere al mediului de afaceri în economie, 27% dintre manageri se declarau, în primul semestru al acestui an, îngrijoraţi de lipsa forţei de muncă, cu 16% mai mulţi faţă de sfârşitul anului trecut”, arată studiul.
Grija față de criza forţei de muncă pare să depăşească alte subiecte îngrijorătoare. Chiar peste rata inflaţiei şi majorarea preţurilor. La finalul anului trecut, majorarea prețurilor și inflația erau principalele neliniști pentru managerii chestionaţi de CONFIDEX.
Se încearcă aducerea de muncitori străini
În ultima vreme, managerii români apelează la importul de resursă umană. Totuși, România nu este atractivă pentru forța de muncă.
“Deşi, în ultimul an, inflaţia a fost fenomenul care a atras în mod preponderent atenţia opiniei publice, adevărata îngrijorare a managerilor români, în prima jumătate din 2023, este legată de criza forţei de muncă. Aceasta este generată, pe de o parte, de lipsa resursei umane specializate în domenii de activitate specifice şi, pe de altă parte, de faptul că piaţa autohtonă a forţei de muncă încă nu este suficient de atractivă încât să reţină la nivel local oamenii talentaţi şi care pot face performanţă.
În plus, vedem că se adaugă şi o problemă calitativă a relaţiilor de muncă. Aceasta este generată de perioadele de incertitudine care creează nelinişte în rândul angajaţilor şi poate chiar defocusare şi o nerăbdare manifestate în procesul de aprofundare a relaţiilor interne din organizaţie sau chiar a domeniului profesional”, spune Andrei Cionca, CEO Impetum Group.
Următorul studiu CONFIDEX, ajuns la ediţia a 9-a, va dezvălui care este percepţia la zi a oamenilor de afaceri asupra deficitului de forţă de muncă, precum şi asupra economiei, în general. Rezultatele noului studiu vor fi publicate la începutul lunii noiembrie.
CONFIDEX este singurul studiu longitudinal din România care măsoară încrederea managerilor români în economie şi să decripteze provocările cu care se confruntă mediul de business local.
Ajuns la ediţia cu numărul 9, studiul a devenit un instrument reper pentru luarea deciziilor de business. Studiul oferă, de peste 3 ani, o imagine clară asupra percepţiilor oamenilor de afaceri din România.