STUDIU Cum a evoluat preţul apartamentelor în 2013

Pe fondul accentuării crizei finanţării în sectorul bancar din România, piaţa imobiliară şi-a continuat trendul descendent, însă mai atenuat decât în perioada 2009-2010. Piaţa imobiliară locală este influ¬enţată de situaţia stagnantă a economiei româneşti şi de reticenţele investitorilor în proiectele imobiliare ale pieţelor emergente din Europa, se arată în cel mai recent studiu realizat de compania de evaluare Darian.

Ultimii ani s-au dovedit a fi foarte “săraci” în proiecte imobiliare noi, avînd în vedere că există proiecte imobiliare începute în momentul de vârf al bulei imobiliare, care încă își mai caută cumpărători.

Piața imobiliară continuă să fie una a cumpărătorilor, motiv pentru care apartamentele nu se mai vând pe hârtie, chiar și atunci când sunt finalizate cumpărătorii solicitând de regulă informații suplimentare cu privire la proveniența materialelor de construcție, credibilitatea și încrederea constructorului și nu în ultimul rând cu privire la dotările și amenajările proprietății și vecinătăților.

Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 41%. În decursul ulti­melor 12 luni scăderea a fost de aproximativ 2%, preţul mediu unitar la nivel naţional în Semestrul 2 al lui 2013 situându-se la nivelul de 684 euro/mp.

În cele 15 oraşe considerate poli de dezvoltare, preţurile sunt cu­prinse între 587 euro/mp şi 957 euro/mp, calculând astfel o medie la nivelul polilor de 769 euro/mp, cu doar 1,5% mai mică faţă de al doilea semestru al anului 2012, dar cunoscând o depreciere substanţială de 42% faţă de perioada de început a crizei, 2008.

Dintre oraşele mici, cu pop­ulaţie sub 125.000 locuito­ri, apartamentele vechi s-au vândut cu cel mai mare preţ în Buzău şi în Suceava, pe când cel mai mic preţ este prez­ent în Reşiţa, unde preţul de tranzacţionare a apartamen­telor vechi se situează la 442 euro/mp. Pentru semestrul doi al anului 2013, media la nivelul oraşelor mici este de 578 euro/mp, în scădere cu aproximativ 39% faţă de 2008.