STUDIU: Cum arată candidatul ideal pentru un post de inginer

Candidatul ideal pentru un post de inginer mecanic în industria românească trebuie, în primul rând, să fie absolvent de studii superioare, al unei instituţii de învăţământ tehnic superior de renume, fie din România fie din străinătate, care să garanteze un bagaj de cunoştinţe teoretice solide, potrivit unui studiu realizat de compania ADA. Studiul, realizat pe un eşantion reprezentativ de 138 de companii, a avut ca obiectiv identificarea criteriilor utilizate de companiile d

Candidatul ideal pentru un post de inginer mecanic în industria românească trebuie, în primul rând, să fie absolvent de studii superioare, al unei instituţii de învăţământ tehnic superior de renume, fie din România fie din străinătate, care să garanteze un bagaj de cunoştinţe teoretice solide, potrivit unui studiu realizat de compania ADA.

Studiul, realizat pe un eşantion reprezentativ de 138 de companii, a avut ca obiectiv identificarea criteriilor utilizate de companiile din industrie pentru selecţia angajaţilor, determinarea importanţei abilităţilor şi competenţelor în domeniul propriu, precum şi identificarea principalelor deficienţe în pregătirea absolvenţilor aşa cum sunt ele percepute de către companiile din industrie.

Pe lângă studiile superioare, candidatul ideal pentru un post de inginer trebuie să aibă experienţă practică. Astfel, angajatorii apreciază candidaţii care au lucrat în timpul studiilor universitare şi deţin scrisorii de recomandare de la foştii colaboratori.În plus, angajatul trebuie să aibă o cultură generală tehnică solidă. Acesta trebuie să deţină cunoştinţe despre integrarea etapelor de dezvoltare a produselor, despre lucrul în cadrul unei întreprinderi virtuale şi despre managementul documentaţiei tehnice despre produse şi procese.

Ce probleme au candidaţii?

Rezultatele studiului au mai evidenţiat şi o discrepanţă majoră între nevoile firmelor şi pregătirea absolvenţilor. „Această diferenţă a apărut datorită faptului că firmele au adoptat mult mai repede tehnologie avansată în timp ce universităţile nu au avut resursele necesare şi presiunea de a se schimba rapid”, se arată în analiza ADA.

Cele mai numeroase deficienţe sunt legate de pregătirea teoretică a studenţilor, această nefiind întotdeauna legată de nevoile actuale cu care se confruntă companiile şi cu cerinţele pieţei de profil.

De asemenea, lipsa pregătirii practice reprezintă una dintre problemele principale ale companiilor din industria românească, atunci când angajează proaspeţi absolvenţi, deoarece aceştia nu sunt familiarizaţi cu procesele tehnologice şi cu modul de lucru într-o întreprindere reală.

Mai mult de o treime dintre respondenţi consideră ca absolvenţii angajaţi în ultima perioadă au deficienţe privind comportamentul faţă de companie, modul de relaţonare cu ceilalţi membrii ai echipei şi atitudinea faţă de propria carieră.