Potrivit unor calcule efectuate de Institutul pentru Politici Publice (IPP), un parlamentar ne costa 24.273 lei/luna, adica circa 7.000 euro. In calcul au intrat indemnizatii, cazarea in Bucuresti (hotel sau in alte spatii cu chirie gasite de alesi), sumele forfetare acordate pentru biroul de parlamentar, diurnele de deplasare la sedintele plenului sau in comisii, in circumscriptii, cazarea in circumscriptii, deplasarile externe, convorbirile telefonice de pe mobil.

In studiu se mai arata si diferentele intre deputati si senatori, la sumele incasate. Astfel, cheltuielile asociate unui deputat sunt de 23.322 lei (6.750 euro), in timp ce banii alocati unui senator sunt in medie de 27.287 lei (7.580 euro).

Studiul mai releva si situatii ciudate, in care parlamentari cu resedinta in Bucuresti au primit bani de diurna pentru o deplasare in… circumscriptia Bucuresti. In plus, sunt destui parlamentari care au primit sume pentru cazare in judete in care au locuinte sau chiar in care locuiesc, dupa adresa din cartea de identitate.

In afara de aceste sume, studiul mai releva faptul ca informatiile au fost obtinute cu mari greutati, desi informatiile sunt publice. De altfel, atat Camera Deputatilor cat si Senatul au trimis raspunsurile pe suport de hartie, in in format electronic.

Cei care vor mai multe detalii pot sa descarce studiul de aici.