Astfel, mai mult de jumătate dintre participanții la studiu susţin că nu au fost în vacanţă în vara anului 2010. Dintre cei care s-au bucurat de vacanţă, 8% spun că și-au petrecut concediul din vara trecută în străinătate, în timp ce 33% declară că și l-au petrecut în România. În străinătate au fost cu precădere bărbații, tinerii între 18 și 35 de ani, cei cu studii superioare si cei care locuiesc în mediul urban.
Marea și muntele au cote egale în privința destinației în vacanța de vară. 33% dintre respondenții care au fost anul trecut în concediu și-au petrecut vacanța la mare, 29% au fost la munte, iar 13% au reușit să ajungă și la munte și la mare. Muntele a fost ales mai degrabă de persoanele peste 65 de ani, de cei cu studii superioare și de cei din mediul rural. Marea în schimb a fost preferată de tinerii între 18 și 35 de ani și de cei fără studii sau cu gimnaziul.
Peste jumătate dintre respondenți au cheltuit până în 2.000 lei pentru vacanța de vară din 2010, iar 7% afirmă au au avut un buget de peste 6.000 lei.
România este preferată de 65% dintre respondenţi
În ceea ce priveşte concediul din acest an, o treime dintre respondenți (31%) declară că vor pleca în această vară în vacanță, iar 66% spun că nu vor face acest lucru. Bărbații, tinerii între 18 și 35 de ani, cei cu studii superioare și cei care locuiesc în mediul urban sunt categoriile la nivelul cărora se regăsesc procente mai mari de respondenți care declară că vor pleca în vacanță în această vară.
65% dintre cei care au afirmat că pleacă în această vară în vacanță spun că destinația lor va fi România, câte 4% optează pentru Bulgaria, Spania și Italia. 39% optează pentru o destinație la mare, 31% pentru o zonă de munte, 2% vor merge și la mare și la munte, iar 7% spun că vor vizita un oraș.
Mașina rămâne principalul mijloc de locomoție pentru a ajunge în destinația de vacanță. 63% dintre respondenți spun că vor merge în vacanța de vară cu automobilul. La mare distanță se află autocarul (10%), 7% preferă avionul, iar 18% trenul.
Jumătate dintre români pleacă în vacanţă cu familia
Din punctul de vedere al dinamicii față de 2010, la capitolul mijloc de locomoție putem resimți efectele crizei financiare din ultimii ani: astfel proporția celor care folosesc avionul pentru a pleca în vacanța de vară a scăzut de la 15% (2010) la 7% (2011), iar dacă în 2010 nu au existat respondenți care utilizau autocarul pentru a pleca în vacanță, în 2011 există 10% respondenți care spun că aleg acest mijloc de transport.
Potrivit studiului, 6% dintre respondenți pleacă singuri în vacanța de vară. Peste jumătate dintre ei (52%) pleacă împreună cu familia, 12% cu prietenii, 11% alături de familie și prieteni, iar 18% împreună cu partenerul/partenera.
Bugetul alocat pentru vacanța din acest an este, din perspectiva celor mai mulți respondenți mai mic (25%) sau cel mult la cel (25%) sau la fel ca cel alocat pentru vacanța de anul trecut. Doar 5% dintre participanții la studiu spun că vor aloca pentru vacanța din acest an un buget mai mare decât cel alocat anul trecut.
Studiul relevă că 14% dintre respondenți au în acest an peste 31 de zile de concediu, în timp ce 49% au între 21 și 31 de zile, iar 10% au în acest an până în zece zile de concediu. Unul din 5 respondenți susțin că obișnuiesc să își ia concediu numai în timpul verii, în timp ce 2% își iau concediu numai pe perioada iernii. 13% nu țin cont de anotimp atunci când își aleg perioada de concediu și doar 4% își programează concediul în funcție de ofertele de vacanță pe care le găsesc.
Bărbații, tinerii între 18 și 35 de ani, cei cu pregătire superioară și mai degrabă din zona de Sud a țării sunt categoriile care declară într-o mai mare măsură că merg în acest an în vacanță.
Peste 70% dintre respondenți și-au petrecut cele mai multe concedii din ultimii 10 ani în România. 15% dintre ei spun că pe cele mai multe le-au petrecut în străinătate, iar 12% în ambele locuri. În străinătate și-au petrecut concediile cel mai frecvent cei peste 65 de ani, cei cu un grad de școlaritate mai redusă și persoanele din Transilvania și Banat.
Un sfert dintre respondenţi nu au fost niciodată pe Litoralul românesc
Aproape un sfert dintre respondenți (24%) nu au fost nici odată pe Litoralul românesc. 17% dintre participanții la studio au fost ultima dată pe Litoral înainte de 1990, 25% dintre ei în perioada 2001-2009, 15% între 1991-2000. 13% dintre respodenți și-au petrecut vacanța din 2010 pe litoralul Mării Negre. Respondenții care nu au fost niciodată pe litoralul românesc locuiesc preponderant în mediul urban, sunt fără educație sau au cel mult studii gimnaziale, au între 51 și 65 de ani și locuiesc în Transilvania+Banat.
Vacanța în România este preferată de respondenți ca și destinație atunci când sunt rugați să își exprime opțiunea pentru România sau străinătate. 49% dintre cei intervievați indică România drept destinație preferată, în timp ce pentru străinătate optează42%. Preferința pentru România a crescut cu 2% față de 2010, în timp ce pentru străinătate a scăzut cu 6%. Criza este principalul factor care explică această situație sau altfel spus respondenții nici nu mai îndrăznesc să viseze la opțiuni pe care situația aterială actual a lor nu le permite.
Grecia este țara în care cei mai mulți respondenți (20%) ar dori să își petreacă vacanța de vară. Este urmată de Spania (15%), Italia (14%), Bulgaria (9%), Franța (7%), Turcia (7%). Față de anul precedent, se constată o scădere a preferințelor pentru țări precum Franța, Italia, Spania sau Germania, dar crește pentru Grecia sau Bulgaria.
Pentru 60% dintre respondenţi situaţia financiară s-a înrăutăţit în utlimii 5 ani
Peste două treimi dintre respondenți sunt foarte nemulțumiți (34%) și destul de nemulțumiți (33%) în ceea ce privește felul în care trăiesc. Destul de mulțumiți se declară 28% în timp ce doar 3% spun că sunt foarte mulțumiți.
60% dintre respondenți apreciază că în ultimii 5 ani situația financiară a familiei lor s-a înrăutățit. 27% sunt de părere că aceasta a rămas la fel și doar 12% susțin că trăiesc mai bine acum decât în urmă cu 5 ani.
Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.248 de persoane de peste 18 ani, în perioada 1-2 iunie 2011. Eroarea maximă tolerată este de ±2,8%.
Studiu: Două treimi dintre români spun că nu vor pleca în vacanţă anul acesta
11 iunie 2011, 12:20
Ultima modificare în 11 iunie 2011, 15:20
Mai mult de jumătate dintre români nu au fost în vacanţă anul trecut şi anul acesta procentul a crescut la două treime, potrivit unui sondaj IRES.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Cei 5 piloni ai unei guvernări economice eficiente, în viziunea lui Isărescu
- România a trecut cu bine examenul pieţelor externe – MFP a atras 1,5 miliarde euro
- Ministerul Finanţelor Publice intenţionează simplificarea Codului Fiscal
- Băsescu: „Reorganizarea teritorială trebuie făcută treptat”
- Plafonarea tuturor contribuţiilor sociale va scoate contractele de prestări servicii din zona gri a impozitării
- Robert Negoiță: „Nu o să fac niciodată ce vrea ANAF-ul”
- Transportatorii: MTI şi Parlamentul lucrează cot la cot pentru distrugerea transporturilor rutiere
- Parlamentul german a aprobat noi ajutoare pentru Grecia, însă a pus anumite condiţii
- Cum arată Skoda Octavia de 600 de cai putere
- Acte normative publicate în data de 10 iunie