Unul din cinci români nu reușește facă economii (Studiu)

pensii bani economii

SURSA FOTO: Dreamstime

Majoritatea românilor economisesc în special toamna, aceasta fiind perioada preferată pentru a pune bani deoparte. Cu toate acestea, mulți nu reușesc să economisească mai mult de 500 de lei pe lună.

Majoritatea românilor fac economii toamna

De Ziua Mondială a Economisirii, Revolut a realizat un studiu despre economii și modalitățile de economisire la care apelează românii. În cercetarea realizată au fost implicați 1.000 de respondenți din țară.

Toamna pare a fi un moment bun pentru a reveni la un comportament financiar responsabil pentru mai bine de jumătate dintre români, care analizează cele mai potrivite modalități de economisire, în pregătirea sărbătorilor de iarnă.

Potrivit studiului, 49% dintre respondenți spun că toamna încep să economisească. 18% iau în calcul să pună bani deoparte mai ales pentru că au cheltuit prea mult cu vacanțele din timpul verii, iar 31% consideră că toamna este un moment potrivit pentru a face asta. 23% dintre cei intervievați declară că oricum economisesc pe tot parcursul anului, fără a ține cont de momentul din an.

Există și o minoritate de 6% care intenționează să amâne până în ianuarie această decizie, preferând debutul anului pentru a începe să-și facă o rezervă.

Unul din cinci români nu reușește să deloc să pună bani deoparte

Unul din cinci români (20%) spune că nu reușește să pună deloc bani deoparte, iar 53% economisesc mai puțin de 500 de lei pe lună. Pe de altă parte, 10% declară că fac economii de cel puțin 1.000 lei lunar, cu cel mai mare procent în rândul segmentului de vârstă 25-34 de ani (12%).

Diferențele dintre bărbați și femei sunt evidente: 22% dintre femei nu pun deoparte nici măcar un leu (față de 18% în cazul bărbaților), cele mai multe economisesc sub 250 de lei (32% vs. 22% bărbați) și doar 7% dintre femei economisesc mai mult de 1.000 de lei lunar, față de 13% dintre bărbați.

Cea mai folosită regulă de economisire

Românii iau în calcul diferite metode de a-și face rezerve de bani și pentru a-și ține socoteala banilor. Regula la care apelează cei mai mulți este 50/30/20, unde 50% din fonduri sunt destinate cheltuielilor obligatorii (chirie, utilități etc.), 30% pentru cheltuieli de plăcere (mese în oraș, întâlniri cu prietenii) și 20% pentru economii și investiții.

Revolut le vine în ajutor celor care doresc să economisească, integrând funcții automate în aplicație – rotunjirea restului de la plățile făcute cu cardul sau aplicația Revolut, economisirea unei sume fixe cu o frecvență lunară, într-un Buzunar special creat pentru a strânge din timp fondurile necesare pentru viitoarele călătorii și vacanțe.

Tot la economisire poate ajuta și cashback-ul de până la 5% oferit la achiziționarea de produse și servicii de la brandurile preferate incluse în funcția Magazine.