Potrivit UHY, țările europene au cunoscut, în medie, o scădere a investițiilor de capital de 5,5% pe ultimii cinci ani*, ajungând la numai 187 miliarde USD în 2015 (ultimele date disponibile). În schimb, media mondială a crescut cu 21,1%, ajungând la 364,2 miliarde USD pe aceeași perioadă. UHY arată că un nivel crescut al investiției de capital indică faptul că firmele vizează extinderea capacității de producție, îmbunătățirea productivității sau abordarea de noi piețe prin deschiderea de noi puncte de lucru. Un asemenea nivel crescut reflectă și sprijinul acordat de guverne creșterii economice prin îmbunătățirea legăturilor de transport, a capacității de generare de electricitate și a altor elemente vitale de infrastructură de care firmele depind în activitatea lor.

Studiul a analizat „formarea brută de capital” – sau investiția de capital – din 41 de mari economii ale lumii, măsurând tendințele pe o perioadă de cinci ani și comparând nivelurile investițiilor cu Produsul Intern Brut (PIB) al fiecărei economii. Formarea brută de capital ia în calcul cheltuielile pe active precum sistemele informatice, echipamente și utilaje noi și investițiile de stat în proiecte de infrastructură. Studiul UHY compară formarea brută de capital cu PIB pentru a pune investițiile în context, raportându‑le la mărimea economiei unei țări.

Și țările G7 au înregistrat o rată de creștere mai lentă decât media mondială, majorând investițiile de capital cu o medie de 11,1% pe o perioadă de cinci ani. Totuși, suma medie investită de economiile G7 rămâne substanțială – la peste 1 trilion USD în 2015 (sau 20,7% din PIB).

China și SUA conduc detașat

În vârful clasamentului, China conduce detașat, majorând investițiile de capital cu 73%, la valoarea de 5 trilioane USD, echivalentul a 45% din PIB. UHY arată că nivelurile extrem de ridicate ale investițiilor din China ultimilor ani au contribuit la creșterea economică solidă, care rămâne relativ ridicată, înregistrând o valoare de 6,9% în 2015.

În paralel cu o gamă largă de proiecte publice majore de infrastructură care contribuie la creșterea productivității și a competitivității, firmele chineze își extind rapid capacitățile de producție pentru a ține pasul cu cererea de bunuri, a investi în inovație și a își consolida poziția pe piața mondială.

UHY adaugă că, după ce China a înregistrat volume semnificative de investiții de capital în ultimul deceniu, guvernul ia acum măsuri pentru a începe să orienteze țara în direcția unei economii bazate pe consum. Bernard Fay, președintele UHY, comentează: „Investițiile de capital sunt vitale în pregătirea terenului pentru creșterea economică, așa că Europa nu‑și poate permite să rămână în urmă. La ora actuală, economiile europene riscă să fie depășite atât de economiile în curs de dezvoltare, cât și de alte economii dezvoltate. Deși în numeroase economii dezvoltate ale lumii capacitatea de a investi a firmelor și a Statului a fost afectată de recesiune, există un contrast puternic între relativa lipsă de investiții din Europa și activitatea din SUA, care s‑a menținut mult mai viguroasă.”

Companiile din numeroase economii în curs de dezvoltare s-au înscris pe o traiectorie de creștere alocând mai mult capital în proiecte de investiții, pe măsură ce se pregătesc să acapareze o cotă mai mare de piață sau să își amelioreze avantajul competitiv. China a deschis drumul și multe țări îi calcă pe urme.

”După o recesiune severă care a durat 4 ani, România și-a reluat ciclul economic de creștere în 2013. Acesta nu este însoțit decât de o majorare firavă a investițiilor de capital vis-a-vis de creșterea economică, cu doar 1% în ultimii 5 ani, preferată stimulării consumului. Dinamica totuși pozitivă a investițiilor se datorează în exclusiviatate sectorului privat (sectorul public a contribuit negativ). Credem că, pentru investitorii de capital, la fel de important ca deciziile pe care guvernele le iau, sunt și deciziile pe care administrațiile le promit, dar se abțin să le ia, atât timp cât periclitează creșterea economică de durată. Cu alte cuvinte, predictibilitatea și stabilitatea sunt critice pentru ceea ce va urma. Acest lucru în condițiile în care creșterea economică a atins acum un vârf de 5,7% (în primul trimestru din 2017), iar continuarea ei fie va fi determinată de un aflux de investitii în condiții de stabilitate și predictibilitate, fie nu va fi deloc, motorul consumului fiind supra-turat'', afirmă Camelia Dobre, managing partner UHY Audit CD

Economiile Asia-Pacific și America de Sud, niveluri crescute

UHY adaugă că mai multe țări din Asia și din America de Sud ocupă poziții bune în clasamentul investițiilor de capital. Bangladeshul a înregistrat cea mai mare creștere totală în formarea brută de capital pe cinci ani, investițiile din 2015 fiind cu 86,2% mai ridicate decât în 2010 (56,4 mld. USD – adică 27,3% din PIB). UHY mai precizează că Bangladeshul investește masiv în domenii precum generarea de electricitate, ceea ce a determinat ca aproape 80% din populație să aibă acces la curent electric, față de numai 47% în 2009. Aceasta va aduce mari beneficii firmelor.

În America Centrală și de Sud, Guatemala, Uruguayul, Peruul și Argentina au înregistrat creșteri ale investițiilor de capital peste media mondială în ultimii cinci ani analizați. Hugo Gubba, de la firma uruguayană UHY Gubba & Asociados, membră a UHY, declară: „Creșterea investițiilor de capital din Uruguay a fost determinată atât de înmulțirea proiectelor publice, care includ posibilitatea asocierii în participațiune între public și privat, cât și de o varietate de stimulente fiscale recente. Scutirile de taxe aprobate în ultimii ani sunt menite să încurajeze investițiile de afaceri într‑o multitudine de domenii – de la construcții, generarea de electricitate și turism la agricultură, biotehnologii și centre de asistență telefonică”.

Marea Britanie și Irlanda, contra tendinței

Atât Marea Britanie, cât și Irlanda merg împotriva curentului investițiilor de capital în scădere din Europa. Marea Britania și‑a majorat nivelurile investițiilor de capital cu 30% în perioada de cinci ani analizată, ajungând la 503 mld. USD – echivalentul a 17,6% din PIB. Aceasta este probabil să se datoreze, în parte, revenirii puternice după nivelurile scăzute determinate de recesiune și de criza creditelor. Irlanda a înregistrat o creștere și mai mare, cu 60%, atingând investiții de capital în valoare 61,4 mld. USD, adică 21,7% din PIB. După cum explică Alan Farrelly, partener la firma irlandeză UHY Farrelly Dawe White Limited, membră a UHY, „Pe lângă inițierea unui număr de proiecte de transport esențiale, sprijinirea creșterii și dezvoltării afacerilor este un domeniu de maxim interes pentru programele de investiții de capital ale guvernului irlandez”.