Potrivit documentului, suma de 100 milioane de lei cheltuită de către autorităţile publice din România pentru achiziţii de bunuri şi servicii reprezintă echivalentul a circa 20% din Produsul Intern Brut /PIB/.
'Dacă doar 20% din această sumă ar fi cheltuită pe achiziţii publice ecologice, atunci România ar avea o piaţă a produselor verzi de 20 de miliarde de lei', se notează în concluziile studiului.
La nivel european, statele cheltuie anual 2,3 trilioane de euro pentru achiziţii de bunuri şi servicii din bani publici, adică de aproximativ 20 ori PIB-ul României.
De asemenea, valoarea pieţei produselor verzi în UE se cifrează la 880 miliarde de euro. În acest sens, Comisia Europeană şi-a propus să sprijine achiziţiile publice ecologice /APE/ şi a stabilit ca, până în anul 2010, un procentaj de 50% din totalul achiziţiilor publice să fie ecologice.
'Această ţintă nu a fost atinsă ca medie în UE, însă foarte multe ţări, precum Olanda, Belgia, Danemarca şi Suedia au atins şi chiar au depăşit această ţintă. La nivelul anului 2010, media achiziţiilor publice ecologice a fost de 38% din valoarea totală a achiziţiilor publice (2,3 trilioane euro). Acest lucru înseamnă că piaţa produselor verzi a atins, în 2010, un nivel de 880 miliarde euro în UE, iar trendul este crescător!', se arată în studiul Ecopolis.
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizaţie non-guvernamentală de mediu a cărei activitate este orientată către promovarea principiilor dezvoltării durabile la nivelul politicilor publice din România. Dezvoltându-se pe modelul unui veritabil think tank pentru dezvoltare durabilă în România, Ecopolis reuneşte prin proiectele derulate o serie de specialişti din zone diverse de expertiză-cercetare, politici publice, participare civică, advocacy, monitorizare legislaţie etc.
Studiul a fost realizat în cadrul proiectului '5% în 5 ani. Achiziţii verzi pentru o economie verde', co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Achiziţiile publice verzi acoperă zone precum: cumpărarea de computere şi clădiri eficiente din punct de vedere energetic, echipament de birou făcut din produse din lemn provenit din păduri administrate în mod durabil, hârtie reciclabilă, maşini electrice, transport public ecologic, cantine cu alimente organice, electricitate care provine din surse de energie regenerabile şi sisteme de aer condiţionat, care să corespundă soluţiilor tehnice cele mai avansate pentru protecţia mediului.
Comisia Europeană a stabilit ca, până în 2010, 50% din totalul achiziţiilor publice să fie ecologice. Ţinta nu a fost atinsă de toate statele UE, însă multe dintre ele au ţinte şi rezultate importante, cum ar fi Finlanda, care până în 2010, a reuşit performanţa de a achiziţiona 70% produse şi servicii ecologice în instituţiile statului.
Conform ţintelor asumate cu Uniunea Europeană, România trebuia să fi acoperit, în 2013, un procentaj de minimum 10% în Achiziţii Publice Ecologice /APE/ din totalul achiziţiilor. De asemenea, din anul 2017, procentajul trebuie să depăşească 50% din total.
România nu a adoptat până în prezent un Plan Naţional de Acţiune privind achiziţiile publice ecologice, aflându-se printre ultimele state fără o strategie în acest sens.
Până în prezent, în cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/ a fost redactată Legea Achiziţiilor Publice Verzi în urma Protocolului de colaborare semnat între Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi instituţia de profil.
Legea se află în dezbatere, Ecopolis, Terra Mileniul III şi partenerii din ţară organizând opt dezbateri publice în toate regiunile pentru a discuta cu autorităţile locale şi centrale, precum şi politicieni, organizaţii nonguvernamentale şi alte persoane interesate prevederile legii şi necesitatea planului multianual pentru Achiziţii Publice Ecologice. Prima dezbatere de acest fel a avut loc pe 14 martie la Timişoara.
Sursa: Agerpres