Într-un raport bianual cu privire la sectorul M&A (mergers & acquisitions – n.r.), firma de consultanţă EY estimează că atât volumul cât şi mărimea tranzacţiilor vor creşte în următoarele 12 luni în condiţiile în care 35% din companiile intervievate ar putea derula achiziţii comparativ cu 25% în urmă cu un an. De asemenea, sondajul a descoperit că 65% dintre directorii intervievaţi se aşteaptă ca economia globală să se îmbunătăţească în următorul an, faţă de 22% în urmă cu un an.

‘Sentimentul faţă de fuziuni&achiziţii este stimulat de o viziune mult mai optimistă asupra fundamentelor, a existat o creştere notabilă a numărului şi calităţii oportunităţilor de achiziţii precum şi o creştere semnificativă a posibilităţii încheierii cu succes a unei tranzacţii’, a declarat vicepreşedintele Ernst & Young, Pip McCrostie.

În ultimele săptămâni a apărut un sentiment de optimism faţă de economia globală, în special în Europa unde multe ţări au ieşit din recesiune. De asemenea, îngrijorările cu privire la încetinirea economiei chineze s-au redus în timp ce SUA ar urma să înregistreze o creştere solidă în pofida recentelor dispute pe tema bugetului.

Sondajul EY a mai descoperit că, în prezent, companiile sunt mai înclinate să utilizeze un procent mai mare de datorii şi equity pentru a finanţa fuziuni şi achiziţii, ceea ce sugerează că directorii sunt dispuşi să-şi asume riscuri mai mari.

‘Companiile au trecut printr-o perioadă prelungită de incertitudine în care şi-au întărit bilanţurile. După ce au acumulat lichidităţi timp de mai mulţi ani, companiile sunt într-o poziţie financiară solidă pentru a încheia fuziuni şi achiziţii’, a spus Pip McCrostie.

Cea mai importantă achiziţie a fost preluarea pachetului de 45% din acţiunile Verizon Wireless deţinut de Vodafone pentru 130 de miliarde de dolari, tranzacţie care ar urma să se încheie anul viitor.

EY a descoperit că primele cinci destinaţii pentru fuziuni şi achiziţii sunt China, India, Brazilia, SUA şi Canada iar sectoarele cu cea mai ridicată probabilitate sunt sănătate, petrol şi gaze, auto, produse de consum şi tehnologie.

Sondajul a fost realizat pe baza interviurilor efectuate cu 1.600 de directori de top de la o serie de mari companii din întreaga lume şi din diverse sectoare industriale.

Sursa: Agerpres