Femeile avansează mai repede în carieră în mediul guvernamental, decât în mediul privat, potrivit raportului Deloitte Touche Tohmatsu - Paths to power: Advancing women in government (Drumul către putere: Ascensiunea femeilor la guvernare), lansat cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii. La nivel global şi prin comparaţie cu sectorul privat, femeile din mediul public sunt mult mai des alese în poziţii de conducere, ele devenind lideri de stat, miniştri sau membri de cabinet, precum
Femeile avansează mai repede în carieră în mediul guvernamental, decât în mediul privat, potrivit raportului Deloitte Touche Tohmatsu – Paths to power: Advancing women in government (Drumul către putere: Ascensiunea femeilor la guvernare), lansat cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii.
La nivel global şi prin comparaţie cu sectorul privat, femeile din mediul public sunt mult mai des alese în poziţii de conducere, ele devenind lideri de stat, miniştri sau membri de cabinet, precum şi factori de decizie la nivel legislativ.
Analiza arată că aproape 10% din statele membre ale Naţiunilor Unite sunt conduse de femei, faţă de 3% dintre primele 1.000 de companii multinaţionale care sunt conduse de un preşedinte sau director executiv de sex feminin. Mai mult, femeile reprezintă aproximativ 20% din numărul total de parlamentari la nivel mondial, faţă de 13,5% femei cu funcţie de execuţie din topul primelor 500 de companii americane.
„Talentul şi cunoştinţele reprezintă cea mai importantă resursă pe care o are o naţiune”, spune Greg Pellegrino, lider global pe sectorul public al Deloitte Touche Tohmatsu, şi unul dintre autorii acestui raport. „Progresul femeilor presupune implicaţii esenţiale pentru soliditatea şi dezvoltarea guvernelor, a companiilor şi a statelor. Drept urmare, este crucial ca guvernele şi companiile să lucreze împreună pentru a cultiva şi încuraja talentul femeilor, pentru a genera schimbări pozitive şi a asigura creşterea şi succesul susţinut”, a mai adăugat acesta.
Femeile asigură progresul!
Statele unde femeile se află în poziţii de conducere la nivel guvernamental au pe agenda legislativă un număr tot mai mare de probleme care afectează în mod direct femeile, ceea ce atrage dezvoltări pozitive la nivel social şi economic. De exemplu, după ce 10 femei au câştigat un loc în Parlamentul kenian, o serie de proiecte legislative care privesc femeile, cum ar fi combaterea violenţei domestice, au devenit legi.
În mod similar, analiza arată că acele companii care au femei în funcţie de conducere realizează performanţe mai bune şi dobândesc beneficii economice mai mari, comparativ cu cele unde nu există reprezentare feminină la acest nivel. Companiile din topul primelor 500 de multinaţionale care au cel puţin trei femei în Consiliile de Administraţie au înregistrat o creştere de 16,7% a rentabilităţii capitalului propriu, în timp ce companiile de mărime medie au raportat o creştere similară de 11,5%.
Schimbarea culturală duce la promovarea femeilor
Pe măsură ce nivelul de reprezentare feminină la nivel guvernamental creşte, interesele lor comune ies la suprafaţă şi generează o atenţie sporită asupra chestiunilor care afectează femeile. Acest lucru pregăteşte deci terenul pentru ascensiunea altor femei, în contextul în care predecesoarele lor elimină multe dintre prejudecăţile culturale şi instituţionale existente.
Pe măsură ce lumea este tot mai interconectată, talentul devine din ce în ce mai mobil. Cu excepţia Americii de Nord, regiuni din întreaga lume se confruntă cu secătuirea resurselor de inteligenţă („brain drain”), în condiţiile în care femeile emigrează la rate alarmante, în căutarea oportunităţilor de ascensiune. De exemplu, numai în Africa 27,7% dintre femeile cu educaţie superioară emigrează – cu 10% mai mult decât bărbaţii. Se impune astfel o schimbare culturală profundă pentru dezvoltarea unui mediu de lucru favorabil femeilor.
Progresul femeilor prezintă implicaţii esenţiale pentru soliditatea şi dezvoltarea guvernelor, companiilor şi naţiunilor. Atât sectorul privat, cât şi cel public trebuie să cultive şi să încurajeze talentul – inclusiv în cazul femeilor cu potenţial ridicat – pentru a-şi menţine nivelul de competitivitate şi creştere.
„Dacă femeile au apelat la strategii individuale pentru a-şi realiza ambiţiile, accelerarea ritmului lor de ascensiune în poziţii de lider la nivel guvernamental necesită noi strategii organizaţionale coordonate de persoane aflate în poziţii superioare”, spune Anne Weisberg, Director Talent, Deloitte Services LP Statele Unite, şi unul dintre autorii raportului. „Printre altele, organizaţiile trebuie să stabilească criterii de evaluare şi măsuri de responsabilizare, să se concentreze pe dezvoltarea profesională a femeilor şi să promoveze echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală”.