În vremuri de criză, femeile de dovedesc a fi mai bune conducătoare decât bărbaţii, potrivit unui studiu efectuat în rândul angajaţilor din 20 de domenii.
Iniţiatorii cercetării au constatat că femeile sunt mult mai prudente şi precaute atunci când iau decizii pe termen lung, psihologii Geoff Trickey şi So Yi Yeung sugerând că bărbaţii sunt"programaţi" genetic să fie mai impulsivi şi să-şi asume riscurile cu mai multă uşurinţă.
"Am fost stupefiaţi. Există o mare diferenţă între comportamentul barbaţilor şi cel al femeilor când vine vorba de asumarea riscului. Nu ne-am aşteptat la o astfel de diferenţă între sexe. În ceea ce priveşte evoluţia, se ştie că specia umană a supravieţuit datorită unui echilibru al sexelor. Dacă vorbim de bănci de investiţii, un domeniu dominat de bărbaţi, aici ar trebui adus un plus de echilibru între diferitele moduri de abordare a riscului pentru a supravieţui", a spus Trickey la conferinţa anuală a Societăţii Britanice de Psihologie.
Potrivit acestuia, nu este nicio îndoială că, dacă ar fi mai multe femei la conducerea băncilor, guvernelor sau consiliilor de administraţie, acest echilibru ar permite o mai bună gestionare a crizei economice modiale.
Psihologii nu sunt primii care sugerează că femeile sunt mai potrivite în posturi de conducere în special în vremuri de criză. Christine Lagarde, fostul ministru de finanţe al Franţei şi actuala şefă a Fondului Monetar Internaţional, a spus cândva că dacă Lehman Brothers (Fraţii Lehman) s-ar fi numit Lehman Sisters (Surorile Lehman), cel mai probabil ar fi supravieţuit.