Cu toate acestea, consumul de fructe de pădure este legat de șanse mai mici de apariție a acestei afecțiuni. T1D este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă și distruge celulele insulare producătoare de insulină din pancreas, împiedicând organismul să producă suficientă insulină pentru a regla corect nivelul zahărului din sânge.
Consumul de fructe de pădure este legat de șanse mai mici de apariție a acestei afecțiuni
Factorii declanșatori ai atacului sistemului imunitar sunt necunoscuți, dar se crede că implică o combinație între o predispoziție genetică și un factor declanșator de mediu, cum ar fi un virus sau un produs alimentar, scrie MedicalXpress.
Se estimează că numărul cazurilor la nivel mondial se va dubla în doar 20 de ani, de la 8,4 milioane în 2021 la 17,4 milioane în 2040. Finlanda are cea mai mare incidență a T1D la nivel mondial, cu 52,2 cazuri la 100 000 de copii sub vârsta de 15 ani – de peste cinci ori mai mult decât în anii 1950.
Diabetul de tip 1 este o afecțiune gravă care necesită tratament pe tot parcursul vieții și reprezintă o povară considerabilă pentru pacient și familia acestuia.
Pentru a aborda această problemă, profesorul Suvi Virtanen, de la Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare, Helsinki, Finlanda, a analizat dacă alimentația în perioada copilăriei mici și a copilăriei timpurii a fost asociată cu dezvoltarea T1D la mii de copii din Finlanda.
Consumul de căpșuni, afine, zmeură, coacăze negre și alte fructe de pădure pare să ofere protecție împotriva T1D
Un grup de 5.674 de copii (3.010 băieți și 2.664 fete) cu susceptibilitate genetică la T1D a fost urmărit de la naștere până la vârsta de șase ani. Până la vârsta de șase ani, 94 dintre copii au dezvoltat diabet de tip 1, în timp ce alți 206 au dezvoltat autoimunitate a insulelor și prezentau un risc substanțial crescut de a dezvolta T1D în următorii câțiva ani.
Rezultatele arată că, cu cât copiii mâncau mai multe fructe, ovăz sau secară, cu atât mai mult creștea riscul lor de T1D. În schimb, consumul de căpșuni, afine, zmeură, coacăze negre și alte fructe de pădure pare să ofere protecție împotriva T1D. Cu cât un copil mânca mai multe fructe de pădure, cu atât era mai puțin probabil să dezvolte T1D.
Este important să aflăm ce factori din aceste alimente sunt responsabili pentru aceste asocieri, deoarece este prea devreme pentru a face recomandări dietetice.