Potrivit studiului Cost of Living 2016, realizat de Mercer, Hong Kong, Luanda, capitala Angolei, (2), Zurich (3), Singapore (4) şi Tokyo (5), domină topul celor mai scumpe oraşe pentru expaţi. Urmează Kinshasa, Congo, Shanghai (7), Geneva (8), N'Djamena, Ciad, (9), şi Beijing (10). La polul opus, cele mai ieftine oraşe pentru expaţi sunt Bişkek, capitala Kirghiztanului (207), Cape Town, Africa de Sud, (208) şi Windhoek, capitala Namibiei (209).
Studiul ia drept bază de comparaţie New Yorkul şi măsoară evoluţiile monedelor în raport cu dolarul american, care s-a apreciat semnificativ în ultimul an.
"În pofida unor majorări semnificative de preţuri în regiune, mai multe monede din Europa s-au depreciat în raport cu dolarul american ceea ce a făcut ca unele oraşe să scadă foarte mult în clasament", a explicat analistul Mercer, Nathalie Constantin-Métral, citat de Agerpres.
Una dintre cele mai spectaculoase scăderi a fost înregistrată de Moscova, care a căzut de pe locul 17 pe locul 67 în topul celor mai scumpe oraşe pentru expaţi, din cauza deprecierii rublei. În schimb, unele oraşe din Europa Centrală şi de Est au urcat în clasament, printre care Bucureştiul de pe locul 178 până la locul 172, Kiev care a urcat opt poziţii, până pe locul 176, şi Tirana, care a urcat 12 poziţii până pe locul 186.
Studiul acoperă 209 oraşe de pe cinci continente şi măsoară, comparativ, costurile a peste 200 de produse şi servicii în fiecare dintre aceste oraşe. Acestea includ şi costuri aferente transportului, spaţiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice şi serviciilor de divertisment.