Studiu IDC: piaţa de software pentru afaceri din Romania va creşte cu 21% în 2007

Piata Enterprise Application Software (EAS) – software pentru afaceri din Romania este preconizata sa creasca cu 21% in 2007, dupa ce anul trecut rata de crestere inregistrata a fost de 17,5% atingand o valoare de aproape 53 milioane de dolari, se arata intr-un studiu IDC. Piata EAS din Romania va creste cu o rata medie anuala de aproximativ 20% pentru urmatorii 5 ani, estimeaza IDC.   Potrivit studiului, pricipalii factori de crestere raman progresul economic, investitii

Piata Enterprise Application Software (EAS) – software pentru afaceri din Romania este preconizata sa creasca cu 21% in 2007, dupa ce anul trecut rata de crestere inregistrata a fost de 17,5% atingand o valoare de aproape 53 milioane de dolari, se arata intr-un studiu IDC. Piata EAS din Romania va creste cu o rata medie anuala de aproximativ 20% pentru urmatorii 5 ani, estimeaza IDC.  

Potrivit studiului, pricipalii factori de crestere raman progresul economic, investitiile straine, efectele integrarii in UE, concurenta tot mai mare, precum si o mai buna intelegere din partea clientilor a beneficiilor ce provin din implementarea unor astfel de solutii.  

In 2006, licentele tip Enterprise Resource Management au reprezentat 63% din valoarea pietei, mentinandu-si cota majoritara, ca si in anii precedenti. Solutiile Supply Chain Management au fost pe locul doi, urmate de Operations Management Applications, cu 15% si respectiv 9,4% din valoarea pietei. SAP a fost liderul pietei EAS din Romania in 2006, urmat de SIVECO Romania si ORACLE. Cota totala a celor trei vendori a depasit 64% din valoarea pietei, cu primul clasat acumuland peste un sfert din valoarea totala a vanzarilor.  

Din punct de vedere al cererii, ramura de productie a industriei a investit cel mai mult in EAS in 2006 – peste 36% din valoarea totala a pietei. Retail-ul si utilitatile au urmat ca valoare a investitiilor, insa cel mai rapid a crescut rata de investitii EAS din sectorul bancar, zona din care se asteapta investitii tot mai mari si in anii urmatori.

 

Sursa: Capital