Studiu în România: 9 din 10 antreprenori cred că amnistia fiscală este nedreaptă

antreprenori

SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit unui raport realizat de Hubium.io, 5 din 10 antreprenori consideră că și contribuabilii corecți ar fi trebuit să primească o reducere de 25% prin amnistia fiscală.

9 din 10 antreprenori cred că amnistia fiscală este nedreaptă

Peste 90% dintre antreprenorii din România consideră că amnistia fiscală de anul acesta este injustă pentru contribuabilii care și-au plătit toate datoriile la timp. Conform unui raport recent de la Monasi Training și Hubium.io, 50% dintre antreprenori cred că și cei care au plătit corect ar fi trebuit să primească o reducere de 25% din impozite și contribuții, la fel ca cei cu datorii restante.

Raportul, bazat pe un sondaj în rândul a aproape 50.000 de antreprenori din IMM-uri, subliniază nemulțumirea celor care au fost corecți și au plătit taxele la termen. Conform OUG 107/2024, toți contribuabilii (firme și persoane fizice) cu datorii restante la 31 august 2024 pot beneficia de anularea dobânzilor și penalităților aferente obligațiilor principale.

De asemenea, persoanele fizice care își achită datoriile până la 25 noiembrie 2024 vor primi reduceri de 50% pentru datorii sub 5.000 lei și reduceri de 25% pentru datorii mai mari de 5.000 lei. Firmele care și-au plătit la timp taxele vor primi o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau venit.

SURSA FOTO: Hubium.io

„În opinia celor mai mulți antreprenori, măsura ar fi trebuit să includă stimulente și pentru cei care au contribuit constant la bugetul de stat, pentru a promova un sistem echitabil și just în mediul de afaceri. Potrivit studiului nostru, doar 6% dintre antreprenori sunt de acord cu amnistia fiscală din acest an și măsuri propuse.

În același timp, 30% dintre antreprenori consideră că amnistia fiscală este o propunere discriminatorie față de contribuabilii corecți, iar 14% spun că nu este o propunere corectă și nu ar trebui să fie avantajați rău-platnicii.

În ansamblu, cei mai mulți antreprenori se simt dezamăgiți de propunerile amnistiei, chiar dacă există o bonificație și pentru cei care sunt cu taxele la zi”, spune Mona Bardos, fondator Humbio.io și administratorul comunității cu aproape 50.000 de membri Grupul micilor antreprenori din România.

Unii antreprenori se întreabă de ce este necesară amnistia fiscală

Unii antreprenori se întreabă de ce este necesară amnistia fiscală și de ce ar trebui să se ofere beneficii celor cu restanțe, având în vedere că legea deja prevede măsuri stricte, cum ar fi poprirea conturilor, pentru cei care nu plătesc taxele la timp. Ei cred că, în loc să se ofere facilități pentru cei care nu respectă termenele de plată, ar trebui să se încurajeze conformarea voluntară și să se aplice sancțiunile legale pentru cei care nu își îndeplinesc obligațiile fiscale.

„Prin noua amnistie fiscală se transmite mesajul că acei contribuabili care au fost corecți și și-au respectat obligațiile nu primesc o recompensă echitabilă. În schimb, cei care au întârziat sau nu și-au îndeplinit responsabilitățile nu doar că sunt iertați, dar primesc și beneficii.

Este un semnal clar al disfuncționalităților din sistem și al modului în care statul pare să penalizeze conformitatea și să favorizeze neglijența. Iar această situație nu face altceva decât să evidențieze problemele fundamentale din România”, spune antreprenorul în IT  Cristian Traian Rusu, fondatorul Ready.Software, unul dintre membrii comunității Grupul micilor antreprenori din România.

Unii antreprenori cred că statul român dezavantajează contribuabilii care respectă legea

Alți antreprenori cred că statul român dezavantajează contribuabilii care respectă legea și îi premiază pe cei care nu își plătesc datoriile la timp. Această practică de a oferi reduceri celor cu restanțe îi frustrează pe cei care plătesc corect și la termen impozitele și taxele. Astfel, se creează un sentiment de nedreptate în rândul celor care contribuie corect la bugetul public.

„De ce să amnistiezi pe cineva care acumulează datorii? Dacă o firmă nu are bani să-și plătească obligațiile, soluția firească ar trebui să fie falimentul și recuperarea creanțelor în limita posibilităților. Există cadrul legal pentru acest lucru. Este greu de înțeles cum o companie poate continua să funcționeze acumulând datorii mari, în timp ce firmele mai mici se confruntă imediat cu blocarea conturilor.

Nu este aceasta o formă de discriminare?! Pentru unii legea se aplică strict și fără excepții, în timp ce pentru alții ANAF-ul pare să întoarcă privirea și să ignore realitatea”, punctează un alt antreprenor, Lajos Farkas, proprietarul unei firme de servicii de fotografie.

„Aplicarea frecventă a unor astfel de măsuri poate genera un sentiment de inechitate în rândul companiilor care și-au îndeplinit constant obligațiile fiscale. Astfel, firmele care respectă legea pot percepe amnistia ca pe o recompensare a comportamentului neconform, ceea ce ar putea descuraja disciplina fiscală pe termen lung. În plus, o dependență excesivă de amnistii poate submina credibilitatea instituțiilor fiscale și poate crea așteptări eronate că datoriile nu vor fi mereu colectate în mod strict”, adaugă un alt antreprenor, Bertalan Attila, producător Casa cu Trufe.

Amnistia fiscală ar putea descuraja plătitorii corecți și ar putea crea un precedent care sugerează că întârzierea plăților este acceptabilă. Antreprenorii consideră că măsurile deja existente pentru a asigura respectarea obligațiilor fiscale sunt suficiente. Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, 330.735 de firme au acumulat datorii de aproape 33 miliarde lei, iar 848.705 persoane fizice au acumulat datorii de peste 39,2 miliarde lei.