Riscul expunerii la coronavirus în avioane este foarte scăzut, arată un studiu al Departamentului american de Apărare publicat joi, un semn pentru pentru industria aviatică în timp ce încearcă să își recupereze pierderile provocate de pandemia de coronavirus care a avut un efect zdrobitor asupra călătoriilor cu avionul, relatează Reuters. Atunci când un pasager poartă mască, în medie 0,003% particule din aerul expirat din zona sa de respirație sunt infecțioase, chiar și când fiecare loc este ocupat.
Care a fost scenariul recreat pentru acest studiu
Testarea a presupus că doar o singură persoană din avion este infectată și nu a simulat efectele mișcărilor pasagerului în avion. Studiul, condus la bordul avioanelor Boeing 777 și Boeing 767 aparținând United Airlines, arată că măștile minimizează expunerea la infecție când cineva tușește, chiar și când sunt ocupate locurile vecine.
Aproximativ 99,99% din particule au fost eliminate/filtrate din cabină în șase minute datorită circulației rapide a aerului, datorită ventilării de sus în jos și sistemului de filtrare din navă.
”Aceste rezultate… înseamnă că riscul expunerii la Covid într-o aeronavă United este aproape non-existentă, chiar dacă nava este plină”, a spus Toby Enqvist de la United Airlines.
Studiul a estimat că pentru a primi o doză infecțioasă, un pasager ar trebui să zboare 54 de ore într-un avion cu o persoană infecțioasă.
Cercetarea a durat peste șase luni de zile
Cercetarea care a durat șase luni a implicat 300 de teste în timpul unor zboruri de 38 de ore și 45 de ore de testare la sol. Cercetarea a fost realizată eliberând particule de aceeași mărime ca noul coronavirus de-a lungul înregii cabine pe secțiuni, fiecare dintre ele având 42 de senzori reprezentând ceilalți pasageri care ar putea veni în contact cu particulele. Fiecare test a eliberat 180 de milioane de particule – numărul de particule care ar putea fi produs de mii de accese de tuse.