Un studiu făcut de cercetătorii americani arată că inteligența artificială este în doar 23 la sută dintre cazuri rentabilă. În cea mai mare parte a cazurilor, resursa umană este mai puțin costisitoare.
Inteligența artificială nu este rentabilă
Potrivit unui studiu recent, despre inteligența artificială (IA) arată că aceasta este eficientă în doar 23% din situații. Studiul scoate în evidență faptul că utilizarea IA aduce beneficii semnificative doar în sectoarele vânzărilor, transportului și îngrijirii sănătății. Automatizarea, alimentată de inteligența artificială, va avea un impact semnificativ asupra diferitelor domenii. Cu aproximativ 40% din forța globală de muncă fiind expusă la această transformare.
Cercetarea realizată de Massachusetts Institute of Technology (MIT) aduce în discuție o altă perspectivă. Ea se referă la raportul dintre costurile și eficiența implementării inteligenței artificiale în comparație cu munca umană. Conform informațiilor prezentate de Aleph News, rezultatele cercetării subliniază că, în prezent, resursele umane rămân mai accesibile din punct de vedere economic în majoritatea sectoarelor de activitate. Este evident că, în ciuda avansurilor tehnologice, există încă domenii în care contribuția umană este esențială și rentabilă din punct de vedere economic.
Studiul subliniază că oamenii continuă să câștige teren în arena pieței muncii. În pofida îngrijorărilor legate de înlocuirea forței de muncă umane cu inteligența artificială (A.I.).
Conform cercetării, doar 23% dintre angajați ar putea fi înlocuiți în cazul adoptării viziunii computerizate. Aceasta este o tehnologie destul de costisitoare în ceea ce privește instalarea și operarea. Raportul cost-beneficiu al viziunii computerizate se dovedește a fi cel mai favorabil în alte domenii. Acestea sunt vânzările, transportul, depozitarea și, de asemenea, în domeniul sănătății.
Se încearcă reducerea costurilor pentru AI
În timp ce inteligența artificială avansează rapid, progresele în reducerea costurilor și îmbunătățirea preciziei sunt imperative. Asta, pentru a face automatizarea mai rentabilă. Este evident că, în ciuda creșterii rapide a A.I., există nevoi semnificative de inovații tehnologice. Pentru a maximiza eficiența și impactul acesteia în diferite sectoare ale economiei.
Prin analizarea impactului unei viziuni computerizate în economie, cercetătorii au constatat că automatizarea nu va fi la fel de evidentă în sectoarele precum vânzările, îngrijirea sănătății sau serviciile, comparativ cu industrii cum ar fi construcțiile, mineritul sau imobiliarele.
Se estimează că aproximativ 40% din totalul forței de muncă la nivel global este expusă influenței inteligenței artificiale. Avertismentele cu privire la posibilele șocuri economice cauzate de implementarea AI nu provin doar de la MIT, ci și de la instituții precum Fondul Monetar Internațional, care subliniază faptul că aproximativ 60% din locurile de muncă în economiile avansate sunt vulnerabile, existând riscul unor concedieri în masă în contextul avansului tehnologic.