În general, oamenii se pot bucura, zilnic, de consumul de ceai verde. Femeile gravide ar trebui să limiteze consumul de cofeină la 300 mg sau mai puțin pe zi. O porție de ceai verde de 8 oz conține aproximativ 30-50 mg de cofeină.
Prin urmare, mulți oameni pot bea ceai verde, fără consecințe negative. Catechina, o substanţă conţinută de ceaiul verde, are proprietăţi antivirale şi antioxidante.
Potrivit specialiştilor, gargara cu ceai verde distruge mai eficient virusurile, decât consumul acestui tip de ceai, deoarece în acest fel germenii sunt expuşi substanţei active pentru mai mult timp, relatează Jerusalem Post.
Ceaiul verde poate afecta ficatul
Acum apar dovezi și despre daunele potențiale cauzate de consumul excesiv de ceai verde. Un nou studiu realizat de Serviciul de Sănătate Clalit din Israel și Centrul Medical Kaplan, publicat în jurnalul academic internațional GastroHep, a arătat că acest tip de ceai ar putea afecta ficatul, de la inflamarea ficatului până la insuficiență hepatică. Studiul a fost realizat de prof. Steven Melnick, specialist în gastroenterologie și medicină internă la Kaplan.
Problema ceaiului verde: toxine botanice
Potrivit studiului, există peste o sută de cazuri documentate de inflamare a ficatului din cauza consumului de ceai verde. Această inflamare este rezultatul direct al toxinelor botanice din planta de ceai și, cel mai probabil, este rezultatul unei reacții metabolice. În unele cazuri, consumul de ceai verde în execs a dus la insuficiență hepatică, în special la femei.
Studiul spune că nu este clar exact care dintre componente provoacă leziuni hepatice, deoarece există un număr mare de compuși în diferitele soiuri. Cu toate acestea, este clar că, la anumiți oameni, combinarea ceaiului verde cu alte medicamente și plante poate duce la boli hepatice severe.
„Este important de reținut că inflamarea ficatului și insuficiența hepatică din cauza consumului de ceai verde sunt rare”, a declarat Melnick.
Apar tot mai multe cazuri de hepatită
„În plus, este foarte greu de diagnosticat, deoarece este dificil de stabilit o legătură directă între consumul de ceai verde și insuficiența hepatică. În același timp, apar tot mai multe cazuri în întreaga lume ale unor persoane care au făcut hepatită după ce au băut mai mult ceai verde”, a menționat el.
Melnick spune că a întâlnit, recent, un caz în care un pacient în vârstă de 23 de ani consuma zilnic 2-3 căni de ceai verde. În doar o lună starea lui s-a deteriorat atât de mult încât a fost necesar un transplant de ficat.
„Este doar un alt exemplu că oamenii care consumă aceste produse ar trebui să fie conștienți de posibilitatea apariției unor complicații și să-și consulte medicul de familie dacă apar simptome suspecte”, a spus el.
Alte produse naturale care pot fi dăunătoare
Anul trecut, în octombrie, la o conferință națională a experților în gastroenterologie desfășurată în SUA au fost prezentate date privind cinci cazuri noi de boli hepatice care au apărut doar după consumul de suplimente cu turmeric.
În mai 2021, Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi din SUA a prezentat date despre peste 30 de cazuri similare. Și nu doar turmericul provoacă efecte secundare neașteptate. Au fost prezentate și alte cazuri de leziuni hepatice cauzate de unele suplimente nutritive.
Într-un astfel de caz, o tânără de 19 ani a dezvoltat o alergie severă, cu erupții pe tot corpul, din cauza suplimentelor cu Ashwagandha. Într-un alt caz, o femeie de 55 de ani a suferit eczeme, urină închisă la culoare și pierderea poftei de mâncare după ce a băut ceai de rubarbă.