Aproape jumătate din produsul intern brut al României este generat de afaceri care utilizează intensive drepturile de proprietate intelectuală, potrivit unui studiu al Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieţei Interne (OAPI). Cu o cotă de 44,7%, România se află în primele patru state din Europa, la acest indicator.
În comunicatul remis de OAPI, instituţia responsabilă de mărci înregistrate, patentarea design-urilor şi brevete la nivelul UE, se menționează că peste o treime din PIB-ul UE, respectiv 38,6% (4.700 miliarde euro), este generat de industriile care utilizează intensiv drepturile de proprietate intelectuală, iar 25,9% din locurile de muncă sunt asigurate în mod direct de aceste activităţi, respectiv 77 milioane de locuri de muncă.
România este pe locul al patrulea în UE în funcţie de producţia economică generată de industriile care utilizează intensiv drepturi de proprietate intelectuală. La nivelul UE, economia Irlandei depinde în cea mai mare măsură de drepturile de proprietate intelectuală. Afacerile sub drepturi de proprietate intelectuală reprezintă 48,8% din PIB-ul Irlandei, urmată de Germania (45,9%), Ungaria (45,1%) şi România.
Ponderea ocupării forţei de muncă şi a PIB-ului în industriile bazate pe utilizarea intensivă a DPI este chiar mai mare în Europa decât în SUA, se precizează în sursa citată.
Raportul mai relevă că nivelul mediu de remunerare în industriile bazate pe utilizarea intensivă a DPI este cu peste 40% mai mare decât în alte industrii. Totodată, aproximativ 90% din schimburile comerciale ale UE cu restul lumii sunt generate de industriile bazate pe utilizarea intensivă a DPI.
‘Acest studiu este rezultatul unei colaborări strânse şi productive între experţi desemnaţi de diferite agenţii şi state, folosind o metodologie transparentă şi replicabilă. Studiul abordează o problemă fundamentală: gradul în care industriile care se bazează pe utilizarea intensivă a drepturilor de proprietate intelectuală contează pentru locurile de muncă, PIB-ul şi comerţul Uniunii Europene. Avem acum un răspuns clar: aceste drepturi de proprietate intelectuală contează, contează foarte mult’, a declarat preşedintele OAPI, Antonio Campinos.
În opinia preşedintelui Oficiului European de Brevete (OEB), Benoît Battistelli, raportul arată că beneficiile de pe urma brevetelor şi ale altor DPI nu reprezintă doar o teorie economică.
‘Pentru companiile inovatoare, activele necorporale au devenit extrem de importante. Brevetele deschid adesea porţi spre capitalizare şi parteneriate de afaceri, în special pentru IMM-uri, dar şi pentru centre de cercetare şi universităţi. Pentru a rămâne competitivă în economia globală, Europa trebuie să încurajeze tot mai mult dezvoltarea şi utilizarea de noi tehnologii şi inovaţii’, afirmă acesta.
Comisarul pentru Piaţă Internă şi Servicii, Michel Barnier, remarcă faptul că ‘utilizarea drepturilor de proprietate intelectuală în economie este omniprezentă: de la industriile high-tech până la producătorii de articole sportive, jocuri, jucării şi jocuri pe calculator; toate tipurile de industrii utilizează intensiv nu doar unul, ci mai multe tipuri de drepturi de proprietate intelectuală’., scrie Agerpres.
Studiul ‘Industriile bazate pe utilizarea intensivă a drepturilor de proprietate intelectuală: contribuţia la performanţa economică şi ocuparea forţei de muncă în Uniunea Europeană’ ia în considerare toate drepturile de proprietate intelectuală importante (brevete, mărci, drepturi de autor, indicaţii geografice etc), concentrându-se asupra economiei UE şi acoperind un total de 321 industrii bazate pe utilizarea intensivă a DPI.
Studiul ia în considerare cele mai importante drepturi de proprietate intelectuală, respectiv brevete, mărci, modele (design-uri), drepturi de autor, indicaţii geografice. Printre industriile care utilizează cel mai intensiv drepturile de proprietate intelectuală se numără producţia de autovehicule, sectorul farmaceutic, sectorul IT, industria financiară şi cea a asigurărilor, sectorul retail şi industria construcţiilor.
Cu sediul în Alicante, Spania, OAPI este o instituţie autonomă a Uniunii Europene, supravegheată de Comisia Europeană, şi se ocupă cu înregistrarea mărcilor, designurilor şi brevetelor la nivelul Uniunii Europene.