Apar tot mai multe date că vaccinul anti COVID-19 acționează în mod diferit. Dacă unele persoane nu prezintă deloc efecte secundare în urma vaccinării, altele se simt rău mai multe zile, potrivit Bestlifeonline.

Persoanele care nu dezvoltă anticorpi după vaccin

De asemenea, dacă unii oameni acumulează o imunitate puternică după ce s-au vaccinat, alții nu sunt așa de norocoși. Experții au avertizat că persoanele cu tulburări autoimune sau cele care fac tratament cu medicamente imuno-supresoare ar putea să nu aibă un răspuns puternic la vaccin.

Un studiu recent a constatat că un anumit grup de persoane pare să aibă o imunitate deosebit de redusă după vaccinare. De fapt, jumătate dintre ei nu produc anticorpi după vaccinare.

Un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane a constatat că 46% dintre pacienții cu transplant care au primit două doze fie din vaccinul Moderna, fie din vaccinul Pfizer nu au produs anticorpi COVID-19.

Veste proastă pentru aceste persoane

Același studiu a arătat că 40% dintre cei 658 de pacienți cu transplant nu au avut anticorpi după prima doză, dar au dezvoltat anticorpi după rapel. Vestea proastă este că, astfel, un procent mare de pacienți rămâne fără nicio protecție împotriva COVID.

„Este o situație mai rea decât ne așteptam”, a declarat pentru CBS News Dorry Segev, chirurg la Spitalul Johns Hopkins. „Am auzit că cei cu transplant sau alte persoane imunosupresate care s-au vaccinat și și-au relaxat măsurile de siguranță sunt acum internate în spital, iar unele chiar în stare foarte gravă după ce s-au infectat”.

Cercetări similare de luna trecută ale Mayo Clinic au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că pacienții cu transplant par să aibă o reacție imunitară redusă la vaccinul anti COVID-19.

Studiul a analizat șapte beneficiari de transplant de organe diagnosticați cu COVID-19 la Clinica Mayo din Florida după ce au fost vaccinați cu vaccinurile pe bază de ARNm. Doi pacienți primiseră o singură doză, iar cinci au fost vaccinați cu ambele doze.

Cinci dintre pacienți au fost spitalizați, dintre care trei au necesitat oxigen după externare. Doar unul dintre pacienți avea anticorpi anti COVID.

Un alt studiu, publicat la începutul acestei luni în revista Annals of the Rheumatic Diseases, a analizat două grupuri de persoane vaccinate: 84 de pacienți cu boli autoimune (cum ar fi artrita reumatoidă, boala inflamatorie intestinală, psoriazis și anumite tipuri de artrită) și 182 de persoane sănătoase.

În ultimul grup, toți pacienții, cu excepția unuia, au dezvoltat anticorpi împotriva COVID-19. În primul grup, 1 din 10 persoane nu a reușit să dezvolte anticorpi.

Cercetarea a arătat că pacienții care iau metotrexat (vândut ca Rheumatrex, Trexall, Otrexup, Rasuvo) și rituximab (Rituxan) pentru bolile autoimune răspund slab la vaccin. Și asta din cauza faptului că aceste medicamente suprimă sistemul imunitar, astfel încât tulburările care determină sistemul imunitar să fie hiperactiv sunt ținute sub control.