Medicii veterinari îşi găsesc aproape imediat de lucru şi nu simt că locul lor de muncă ar fi ameninţat, potrivit unui studiu efectuat de Colegiul Medicilor Veterinari.
Criza economică nu pare a afecta piaţa muncii din domeniul veterinar, angajaţii din acest sector fiind mulţumiţi de locurile lor de muncă, de salarii şi de perspective. Astfel, conform răspunsurilor pe care medicii veterinari le-au dat la întrebările din chestionar, absorbţia pe piaţa muncii este foarte bună 61,4% găsindu-şi imediat un loc de muncă şi doar 7% s-au angajat după un an de zile.
În privinţa gradului ocupaţional al repondenţilor, peste 70% dintre aceştia sunt angajaţi cu normă întreagă. Domeniul în care profesează este de 40,7% liberă practică, 27,7% sistem veterinar public, 13,8% liberă practică-împuternicit, 7,1% învăţământ/cercetare. Mediul de lucru arată că 73% sunt în urban, 22% rural şi restul mixt.
Peste 63% dintre medicii veterinari chestionaţi se declară mulţumiţi de locul de muncă, doar 26% parţial mulţumiţi iar numărul celor ce sunt nemulţumiţi e foarte mic, de doar 8%. În plus, la întrebarea „credeţi că în prezent sunteţi în risc de a vă pierde locul de muncă?” majoritatea repondenţilor (62%) nu îşi simt locul de muncă ameninţat.
Şi în acest domeniu, bărbaţii sunt mai bine plătiţi decât femeile. Astfel, potrivit studiului, salarizarea medicilor veterinari este diferită, bărbaţii câştigând mai bine, aceasta diferenţa datorându-se si faptului că aceştia lucrează mai multe ore suplimentare comparativ cu femeile. În ceea ce priveşte nivelul veniturilor 44,1% au între 1.000 şi 2.000 lei şi doar 3,7% peste 5.000 lei.
La chestionarul online au răspuns o mie de medici veterinari, iar studiul a fost efectuat în cadrul unui program european de pregătire continuă pentru medicii veterinari. Finanţarea a fost asigurată din Fondul Social European prin POS Dezvoltarea Resurselor Umane „Investeşte în oameni!” şi care are o valoare nerambursabilă de 10,2 milioane lei.