Ideea acestui studiu a plecat de la o cercetare care aparține organizației European PWN (Professional Women`s Network) și care monitorizează nivelul de reprezentativitate al femeilor la nivel de board în companii.
Astfel că, în 2010, primele locuri din Europa în ceea ce privește numărul de femei din structurile de conducere de top sunt ocupate de țările scandinave cu peste 35% – Norvegia și peste 25% – Suedia și Finalnda. La polul opus, țările care promovează cel mai puțin femeile în funcții de conducere sunt Italia și Portugalia (sub 5%).
"Studiul la nivel european a fost realizat la inițiativa consultanților din România și a targetat 63 de companii din rețea, având peste 6300 de angajați. Chiar dacă am avut în vedere doar firme din rețea, eșantionul poate fi un referențial destul de exact pentru o analiză extinsă la nivelul tuturor companiilor din acest domeniu în Europa. Din acest motiv, nu m-aș feri să afirm că situația relevată de studiu se regăsește în majoritatea firmelor de consultanță din Europa” declară Luminița Ristea, partener CRG Nexia.
Studiul mai arată că, în privința proprietarilor companiilor de consultanță, Europa este mai degrabă masculină în structura de reprezentare. Astfel, în rândul antreprenorilor din consultanță doar 19% sunt femei. “România a fost inclusă în acest studiu doar prin companiile membre NEXIA , fapt care nu ne permite să tragem o conlcuzie pentru întreaga breaslă. Însă, ca profesionist cu state vechi în acest domeniu pot să spun că din punct de vedere al reprezentării femeilor în funcții de conducere în firme de consultanță sau contabilitate țara noastră stă foarte bine. Situația se datorează faptului că aceste profesii sunt percepute ca aflându-se într-o sferă «feminină», ceea ce crează premise foarte bune pentru ca multe femei să ajungă în funcții de management sau în zona antreprenorială”, precizează Luminița Ristea.
Nexia este prezentă în peste 100 de ţări cu 580 de birouri locale, având peste 20.000 de angajaţi, cu un nivel al veniturilor firmelor membre de peste 2 miliarde de dolari în 2010. În România, este prezentă din anul 2005, prin afilierea la rețea a companiei românești CRG NEXIA care oferă servicii de audit financiar, servicii conexe, contabilitate, consultanță fiscală și de afaceri.