În anul 2011 au fost declarate de către dezvoltatori, ca fiind finalizate, peste 8.000 de unităţi rezidenţiale, potrivit studiului.
În ciuda trendului descrescător al dobânzilor din ultimele luni, dobânda efectivă la care se contractează creditele ipotecare rămâne, în continuare, prea mare pentru potenţialii cumpărători de unităţi rezidenţiale, argumentează autorii analizei.
„Având în vedere înăsprirea condiţiilor de creditare, incertitudinea de pe piaţa forţei de muncă precum şi riscurile asociate volatilităţii ratei de schimb în cazul împrumuturilor contractate în moneda euro, numărul familiilor care pot accesa un credit ipotecar a scăzut, fapt ce a avut un impact negativ asupra pieţei spaţiilor rezidenţiale“, precizează consultanţii Reas.
În Bucureşti, vânzările de unităţi rezidenţiale noi au înregistrat un ritm lent, atât în cazul proiectele cu unităţi finalizate, cât şi pentru proiectele cu finalizare în viitorul apropiat. Aproximativ două treimi din totalul unităţilor rezidenţiale finalizate rămân nevândute. Acest rezultat exercită presiuni financiare asupra dezvoltatorilor de spaţii rezidenţiale.
În conformitate cu ultimele monitorizări de piaţă ale companiei REAS, preţul median s-a situat puţin peste nivelul de 1.000 euro/mp pe parcursul anului trecut, în timp ce un sfert din ofertă a fost cotată la un preţ mai mic de 900 euro/mp.