Studiu: Până la ce vârstă am putea ajunge să trăim

Recordurile de longevitate umane ar putea fi doborâte în următoarele câteva decenii, sugerează un nou studiu de modelare. Oamenii de știință au polemizat adesea asupra unei probleme care-i macină pe mulți, cum ar fi care este vârsta maximă până la care poate trăi un individ.

Unele studii au pus o limită, care ar fi de până la 150 de ani. În ultimii 25 de ani, nimeni nu a depășit recordul pentru cea mai vârstnică persoană din lume, deținut de franțuzoiaca Jean Louise Calment, care a murit în 1997, la vârsta de 122 de ani.

„Acest lucru i-a determinat pe oameni să susțină că durata maximă de viață a fost atinsă”, a declarat David McCarthy, profesor asistent de management al riscului la Universitatea din Georgia, scrie Live Science.

S-a folosit un model matematic

În cel mai recent studiu, McCarthy și colegii săi spun că au descoperit dovezi că acest record de longevitate va putea fi doborât în următoarele patru decenii. Echipa nu a propus o vârstă maximă până la care oamenii pot trăi, ci, mai degrabă, a folosit un model matematic pentru a proiecta cum ar putea arăta tendințele mortalității în următorii ani.

Cea mai în vârstă persoană, care a trăit vreodată pe Pământ, potrivit datelor statistice, a fost franțuzoaica Jeanne Louise Calment. S-a născut în 1875, în Arles, şi a murit în 1997, la vârsta de 122 de ani și 164 de zile.

Experții de la Universitatea din Georgia au explorat acum teoria lui David McCarthy. Publicat în revista PLOS, studiul a analizat ratele mortalității persoanelor în vârstă, din 19 țări diferite, printre care SUA, Marea Britanie, Australia, Canada și Franța, și au investigat modul în care creșterea ratelor mortalității în funcție de vârstă diferă între cohortele născute în diferiți ani.

Datele au arătat că au existat anumite grupuri care au avut tendința de a trăi mai mult decât celelalte cohorte.

Recordurile de longevitate ar putea fi acum depășite

”Există mari diferențe generaționale. În SUA, de exemplu, probabilitățile de mortalitate au crescut pentru persoanele de vârstă mijlocie și chiar și pentru cei mai tineri. Dar, în ultimele decenii, a continuat el, „probabilitățile de mortalitate ale persoanelor în vârstă din SUA s-au îmbunătățit mai repede decât au avut-o în orice moment din deceniul de după introducerea Medicare.

Deși cercetătorii nu au putut identifica motivul exact, McCarthy și echipa sa au teoretizat că o creștere a sănătății publice, precum și tehnologia medicală care progresează rapid ar putea fi o explicație. Cercetătorii au concluzionat: „Pe măsură ce noile generații ating vârste avansate, ne putem aștepta ca recordurile de longevitate să fie într-adevăr depășite”.

„Dacă există o limită maximă a duratei de viață a omului, încă nu ne apropiem de ea”, au adăugat ei. Longevitatea este un fenomen biologic, nu matematic, spun contestatarii studiului

„Longevitatea este, în esență, un fenomen biologic, nu unul matematic”, afirmă Stuart Jay Olshanky, profesor de epidemiologie și biostatistică la Universitatea din Illinois din Chicago, care nu a fost implicat în cercetare. McCarthy este de acord cu acest lucru, dar, spune el, „din moment ce modelul simplu pe care l-am folosit se potrivește extrem de bine cu datele istorice despre mortalitate”, se poate spune că există în continuare o perspectivă utilă asupra modelelor viitoare de mortalitate.