În funcţie de localitatea de domiciliu, tarifele RCA pot diferi destul de mult, iar bucureştenii ajung să plătească în medie cu peste 30% mai mult decât cei din Sibiu pentru o asigurare RCA.
Spre exemplu, pentru un Volkswagen Golf, cu motor 1.9 Diesel, 105 CP, în Sibiu pot fi cumpărate poliţe RCA mai ieftine decât în Vaslui, Cluj şi Bucureşti, potrivit portalului VeziCatFace.ro. În funcţie de categoria de vârstă, cuantumul poliţei variază foarte mult, ajungând să fie în medie de 4 ori mai scump pentru un tânăr de 26 de ani să îşi facă asigurare RCA faţă de o persoană în vârstă de 52 de ani.
În cazul unei alte maşini populare pe piaţa românească – Skoda Fabia, motor de 1.4 L benzină, 101 CP, cea mai ieftină poliţă RCA se găseşte în Sibiu. În funcţie de categoria de vârstă, diferenţa de preţ este însă chiar mai mare faţă de cea de la Volkswagen. Astfel, păstrând ceilalţi factori egali (stare civilă, numărul de copii, istoric de daune), un tânăr de 26 de ani din Bucureşti va plăti în medie 2.385 lei pe RCA, de circa 4,3 ori mai mult decât o persoană în vârstă de 52 de ani.
Pe de altă parte, un tânăr poate economisi până la 200 lei dacă îşi încheie o poliţă pe un an în loc de şase luni. Termenul de valabilitate al poliţei este important întrucât diferenţa de preţ dintre un RCA pe 6 luni şi unul pe un an poate fi şi de 10-20%.
Metodologia de calcul pentru asigurările RCA este diferită în funcţie de asigurător. Factorii de care se ţine cont în calculul poliţei sunt variaţi şi iau în considerare şi istoricul de daunalitate al persoanei care încheie asigurarea. Principalii factori de care se ţine cont în calculul preţului asigurării RCA sunt vârsta (cu cât vârsta persoanei care încheie poliţa este mai mică, cu atât preţul asigurării creşte), localitatea (companiile de asigurări analizează situaţia daunelor la nivel de judeţ şi calculează nişte tarife mai mari pentru zonele în care se petrec mai multe accidente), motorul (deţinătorii de maşini cu motoare puternice plătesc sensibil mai mult decât cei care conduc maşini cu motoare mici), istoricul de daune (începând cu 1 ianuarie 2010, societăţile de asigurare din România au implementat sistemul bonus malus, sistem care majorează sau scade valoarea unei poliţe RCA în funcţie de istoricul de daunalitate al şoferului). AGERPRES