Toamna a însemnat revenirea angajărilor, mai ales în domeniile financiar-bancar şi retail, pe fondul necesităţii de a întări echipele de vânzări, potrivit unui studiu Trenkwalder.
Incertitudinile legate de evoluţia economiei europene au condus la amânarea unor decizii de recrutarea din partea companiilor în cea de-a doua jumătate a anului. Din această cauză, volumul de proiecte de recrutare s-a situat la nivelul anului trecut, în aceeaşi perioadă.
„Trimestrul al treilea a avut o dinamică mai redusă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut din cauza atmosferei de incertitudine create de conturarea tot mai evidentă a crizei pan-europene, ceea ce s-a tradus prin amânarea deciziilor de demarare a proiectelor de recrutare mai mult decât în trecut.
Activitatea a revenit la normal la începutul toamnei, când extinderea organigramelor, deşi necesară şi dorită de multe companii, s-a făcut strict după criterii de absolută necesitate”, a declarat Bogdan Florea, directorul general al Trenkwalder, una dintre principalele companii de HR şi recrutare din România.
IT-ul nu a simţit criza
Singurul domeniu în care criza nu s-a făcut remarcată este cel IT. Pe de altă parte, domeniile care au înregistrat o revenire sunt cele financiar-bancar şi retail, pe fondul necesităţii de a întări echipele de vânzări. Ca atare, cele două domenii menţionate au furnizat şi cele mai bine plătite oferte pentru posturi de coordonare a vânzărilor.
Piaţa locurilor de muncă funcţionează pe principiul cererii şi ofertei, ceea ce înseamnă că angajatorii vor dori mereu acelaşi lucru – performanţă şi rezultate, cu costuri cât mai reduse posibil. „Acest posibil însă suferă modificări în permanenţă. Comparativ cu anii de boom economic, bugetele salariale nu mai pot suferi acum modificări semnificative, astfel încât sunt cazuri în care angajatorii ajung să facă rabat de la anumite cerinte nu neapărat esentiale, dar care altă dată făceau diferenţa între un candidat bun şi unul excepţional”, a precizat Bogdan Florea.
Potrivit acestuia, 2012 va fi un an foarte interesant, în care sectorul privat va funcţiona cu siguranţă în continuare pe criterii cât mai stricte de eficienţă, ceea ce implică în continuare recrutarea de personal cât mai calificat şi potrivit cu cerinţele angajatorilor.