Plecând de la principiul enunțat de către Vilfredo Pareto, economist italian, că 20% dintre cauze generează 80% dintre efecte, Rethink se concentrează pe studierea românilor care fac diferența în viața de zi cu zi, fără ca aceștia să știe măcar acest lucru.
„Avem foarte multe cercetări și ne uităm la populația României. Ne uităm la top 20% din perspectiva veniturilor. Reprezintă 1,9 milioane de români din cei 9,5 milioane de români care fac parte din populația comercială extinsă. Când vine vorba despre veniturile pe care le generează, ei dețin 43% din veniturile nete generate anual”, a declarat Manuela Mancaș, managing director la AHA Moments și membru Rethink România.
Populația Pareto reprezintă la nivel social 83% dintre românii care adoptă idei noi, trenduri noi și au o mentalitate deschisă. Ei sunt „forța motrice” pentru business, o populație predominant urbană, într-un procent de 82%.
„Veniturile nete sunt de 5.510 ron la nivel individual, iar la nivel de gospodărie 11.000 ron, de două ori mai mari decât cele ale publicului comercial extins. În termeni de educație, 43% dintre ei au studii universitare și 37% dintre ei au studii postuniversitare. 19% dintre ei au studii liceale, dar mulți sunt încă studenți încă”, explica Manuela Mancaș.
Ei sunt, spre exemplu, responsabili de 61% din cheltuielile generate în zona de dezvoltare personală din România și 43% din cheltuielile date spre recreație.
Totodată, 80% din investițiile realizate în România sunt făcute de populația Pareto, de cei 1,9 milioane de români, care dețin și 52% din economiile din țară. 44% dintre ei au asigurare de sănătate privată, 28% au investit deja în cripto, 23% într-o afacere, cifrele fiind aproape duble față de cele ale publicului comercial extins.
Ca surse de venituri, populația Pareto are în medie 2,6 surse: dividende, chirii, bani câștigați din cripto, trading sau prestarea de diferite servicii. Rethink România este de părere că acești 1,9 milioane de oameni sunt cei care au dus economia locală într-un trend ascendent prin voința și mentalitatea proprie în ultimii 30 de ani.
Ei sunt mult mai determinați decât majoritatea românilor și cred totodată într-un viitor în țara noastră, chiar dacă nu sunt mulțumiți de scena politică, sistemul de educație sau alte probleme din societatea noastră. Motivul principal este că ei se simt și sunt stăpâni pe viața lor.
Acest optimism a fost confirmat prin studiile coordonate de AHA Moments, transmite Manuela Mancaș: „Doar 15% din populația Pareto au spus că sunt mulțumiți de sistemul educațional, iar 40% spun că văd perspective bune pentru copiii lor în România. Noi am corelat acest lucru cu optimismul.”
„Fiecare om, în special cei care sunt performanți, vor în primul rând să fie văzuți și ascultați. Cred că primul lucru de făcut este ca generația mea să facă un spate și să îi încurajeze pe cei noi. În felul acesta ceilalți vor performa”, este de părere Dragoș Anastasiu, președintele Rethink România.