Potrivit departamentului de cercetare din BCR, Romania are un potential agricol care nu a fost pana acum fructificat la adevarata sa valoare. In primul rand din cauza nivelului scazut de investitii in domeniu, vulnerabilitatea la conditiile meteo, dar si fragmentarea la maxim a suprafetelor agricole. Potrivit lui Lucian Anghel, economist sef al BCR, agricultura Romaniei ar putea sa devina in viitor un domeniu atractiv pentru investitii straine directe in situatia continuarii cresterii preturilor
Potrivit departamentului de cercetare din BCR, Romania are un potential agricol care nu a fost pana acum fructificat la adevarata sa valoare. In primul rand din cauza nivelului scazut de investitii in domeniu, vulnerabilitatea la conditiile meteo, dar si fragmentarea la maxim a suprafetelor agricole. Potrivit lui Lucian Anghel, economist sef al BCR, agricultura Romaniei ar putea sa devina in viitor un domeniu atractiv pentru investitii straine directe in situatia continuarii cresterii preturilor internationale la produsele de profil.
Luate pe rand, lucratorii familiali din mediul rural sunt cel mai slab remunerati din Uniunea Europeana, in cele mai multe cazuri chiar fara plata. In al doilea rand, populatia din zona rurala nu are fonduri in prezent pentru a putea acorda situatia actuala cu cerintele europene in materie. In plus, criza globala aduce semnale mai mult negative decat pozitive in privinta investitorilor straini care prefera sa isi salveze compania-mama decat sa mai bifeze o tara la capitolul investii peste hotare.
Un semnal pozitiv solid este reprezentat de cresterea preturilor la produsele agricole pe plan mondial, precum si cererea din ce in ce mai mare pentru produse biologice. Un exemplu in acest sens este crestere pretului graului cu 200% din 2001 pana in 2008. Romania are avantajul terenurilor arabile ce reprezinta aproape 40% din suprafata tarii .