Intr-o analiza comparativa a sistemelor de sanatate din Europa (numita Indexul European de Sanatate), Romania a iesit printre ultimele locuri. Mai exact pe locul 27 dintr-un total de 31. Clasamentul include toate tarile membre UE, la care se adauga Norvegia, Elvetia si doua dintre tarile candidate (Croatia si Macedonia). In top se afla Olanda (839 de puncte dintr-un total de 1.000), urmata de Danemarca, Austria (prima clasata din anul trecut), Luxemburg si Suedia.Romania a acumulat doar 488 de p
Intr-o analiza comparativa a sistemelor de sanatate din Europa (numita Indexul European de Sanatate), Romania a iesit printre ultimele locuri. Mai exact pe locul 27 dintr-un total de 31. Clasamentul include toate tarile membre UE, la care se adauga Norvegia, Elvetia si doua dintre tarile candidate (Croatia si Macedonia). In top se afla Olanda (839 de puncte dintr-un total de 1.000), urmata de Danemarca, Austria (prima clasata din anul trecut), Luxemburg si Suedia.
Romania a acumulat doar 488 de puncte din maximul de 1.000, fapt ce o plaseaza intre Bulgaria si Ungaria. La clasamentele de nisa, performantele au fost relativ in aceeasi zona. La domeniul cardiovascular (Euro Consumera Heart Index), tara noastra este pe ultimul loc, in timp ce in cazul diabetului (Euro Consumer Diabetes Index), pozitionarea este ceva mai buna: locul 26.
Potrivit lui Johan Hjertqvist, presedinte al Health Consumer Powerhouse, „Romania sufera mai putin de probleme legate de stilul de viata (consum de alcool, fumat) decat alte tari din zona, avand in acelasi timp cea mai mica a obezitatii dintre toate statele europene. Deci situatia generala este mai degraba favorabila, ceea ce face cu atat mai ingrijoratoare starea prezenta a lucrurilor; sistemul are urgenta nevoie de imbunatatiri in toate sub-domeniile, in special cel al rezultatelor, unde Romania este clasata in acest an pe ultimul loc. Propunem Romaniei sa traga cu ochiul la vecinii unguri”.
Arne Bjornberg, directorul de Cercetare al Euro Health Consumer Index considera ca „desi Romania nu isi poate permite cu adevarat un sistem de sanatate performant de care ar avea nevoie, dictionarul de medicamente online pentru utilizatorii nespecialisti este un bun inceput si un lucru destul de rar in Europa, insa insuficient cand vine vorba de accesul la medicamentele prezentate”.