Jumătate dintre români se pronunţă pentru construirea Catedralei Neamului, dar consideră că banii n-ar trebui să fie plătiţi din buzunarul lor, potrivit unui studiu efectuat de Fundaţia Soros.
Astfel, mai bine de un sfert (27%) dintre români declară că sunt total de acord cu proiectul Catedralei Neamului, în timp ce 34% sunt mai degrabă de acord, 29% sunt împotrivă sau mai degrabă împotrivă, iar 10% încă nu au o opinie. Acestea sunt datele culese de Fundația Soros România în iunie 2011, în cadrul cercetării Religie şi comportament religios.
În ceea ce priveşte sursele de finanțare pentru construcția Catedralei Neamului, cei mai mulți dintre respondenți – 32% – au ales răspunsul „Catedrala ar trebui să fie construită doar cu banii Bisericii”, iar alţi 26% spun că cea mai mare parte a fondurilor ar trebui să fie din banii Bisericii.
De cealaltă parte, doar 20% sunt de părere că majoritatea finanţării ar trebui să fie publică, în timp ce numai 10% dintre români cred că proiectul ar trebui să fie integral finanţat de stat.
Proiectul Catedralei are mult mai mulți susţinători în mediul rural decât în cel urban, iar sprijinul pentru proiect crește odată cu creșterea vârstei și scade semnificativ dacă nivelul de educaţie este mai ridicat.
Doar jumătate dintre bucureşteni sunt de acord cu Catedrala
Bucureștiul găzduiește cel mai mare număr de indeciși cu privire la construirea Catedralei, precum și un număr de susținători mult mai mic decât la nivel național: doar 49% se declară de acord (total sau mai degrabă) cu proiectul, în timp ce 25% sunt împotrivă, iar 26% nu au încă o opinie conturată.
24% dintre respondenți bucureșteni cred că proiectul ar trebui construit exclusiv din banii Bisericii, iar 26% spun că majoritatea fondurilor ar trebui să vină de la BOR. Aici găsim însă și cel mai mare procent de indeciși cu privire la sursele de finanțare pentru construirea Catedralei Neamului: 31% dintre bucureșteni se află în această situaţie.
În ansamblu, părerea românilor despre sursele generale de finanțare ale Bisericii Ortodoxe a suferit modificări consistente în ultimul deceniu: dacă în anul 2000, 74% dintre români erau de părere că Biserica Ortodoxă trebuie finanțată din bani publici, în iunie 2011, doar 54% mai erau de acord, parțial sau total, cu această modalitate de finanțare.
Cercetarea „Religie și comportament religios” a fost realizată de o echipă de sociologi compusă din Raluca Popescu, Mirel Paladă și Claudiu Tufiș, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, în cadrul programului Studii Electorale Românești al Fundației Soros.