Peste 90% dintre români îţi petrec mare parte a timpului liber în faţa televizorului, potrivit celui mai nou studiu realizat de GfK Omnibus.

Alte activităţi realizate cel puţin o dată pe săptămână de peste trei sferturi din populaţie sunt mersul la cumpărături, în special, pentru alimente, şi ascultarea muzicii. Cei mai pasionaţi în a-şi umple timpul cu această activitate sunt tinerii cu vârste între 15-34 ani, necăsătoriţi, cu venitul pe gospodărie mai mare de 2.000 de lei în a căror responsabilitate nu intră treburile gospodăreşti, se mai arată în studiul GfK.

40% dintre români aleg să se relaxeze prin întâlniri cu prietenii pe care le organizează acasă. Cel puţin o dată pe săptămână, românii au musafiri, cei mai sociabili fiind cei din Transilvania, urmaţi de locuitorii din vestul ţării şi din Moldova.

De asemenea, aproape jumătate dintre români au ca activitate zilnică gătitul, în timp ce 20% nu gătesc niciodată.

Alte preocupări, cel puţin săptămânale pentru jumătate din populaţie, sunt cititul ziarelor si revistelor, cumpărăturile de produse nealimentare sau alte îndeletniciri în grădină sau în curte.

39% dintre români nu citesc niciodată cărţi, în timp ce 41% desfăşoară această activitate cel mult o dată pe lună. Mai puţin atraşi de a citi o carte sunt cei cu vârste peste 55 ani din Oltenia si Dobrogea, din mediul rural.

Românii nu merg la muzee sau concerte

60% dintre români au declarat că nu fac sport niciodată. De asemenea, participarea la spectacole, concerte sau vizitarea unui muzeu, a unei expoziţii de artă, precum şi petrecerea timpului într-o discotecă, club de noapte ori restaurant şi cinematograf sunt activităţi ce se înscriu destul de rar în programul de timp liber al românilor sau sunt specifice doar anumitor categorii socio-demografice.

Banii în detrimentul timpului liber

Aproximativ 4 din 10 români sunt mulţumiţi de cât timp liber au, restul fiind împărţiţi în mod egal între cele două extreme: cu mult timp liber si fără suficient timp liber. Aceştia din urmă, dacă ar avea mai mult timp liber, ar alege să se relaxeze, să călătorească sau să se plimbe.  Mai mult timp îşi doresc mai ales persoanele cu vârsta între 45 si 54 de ani şi cu studii superioare.

Dacă ar putea să aleagă între a avea mai mulţi bani sau mai mult timp, două treimi dintre români ar alege mai mulţi bani.

Faţă de anul trecut, în rândul locuitorilor din mediul urban se constată creşterea preferinţei pentru bani în defavoarea timpului liber (65% versus 58% în 2008).

Informaţiile provin din GfK Omnibus, studiu realizat lunar, şi sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste. Eşantionul este format din 1.098 persoane din zona urbană şi rurală.

SURSA: GfK