Un studiu realizat de compania americană Russell Herder arată că 21% dintre angajaţi îi au pe şefii lor în lista de prieteni de pe Facebook. Rezultatele arată că a-ţi avea şeful în lista de prieteni reprezintă o provocare, un factor de stres şi un risc pe care nu mulţi îl conştientizează.
Utilizatorii cu vârste cuprinse între 18 şi 34 nu au rezerve în a-şi adăuga şeful în lista de prieteni, în timp ce o mare parte dintre respondenţii de peste 55 de ani sunt de părere că acesta ar fi un demers riscant şi nepotrivit. În plus, cu cât un utilizator petrece mai mult timp pe Facebook, cu atât este mai probabil ca acesta să îşi adauge şeful în lista de prieteni, potrivit studiului citat.
74% dintre respondenţi nu sunt în prezent prieteni pe Facebook cu şeful. Dintre cei care îl au pe şef în listă, 46% au lansat cererea din proprie iniţativă, iar 38% au primit invitaţia din partea şefului. 29% dintre cei care au primit invitaţia din partea şefului au declarat că au simţit presiunea de a-i accepta cererea, deşi nu şi-ar fi dorit acest lucru.
Acelaşi studiu arată că bărbaţii percep relaţia angajat-şef de pe Facebook ca pe una strict profesională, în timp ce femeile asociază adăugarea în listă a şefului cu o formă de apropiere, chiar de prietenie.
"În clipa în care ţi-ai adăugat şeful în lista de prieteni, trebuie să schimbi pentru totdeauna modul în care foloseşti Facebook. Dacă uiţi şi spui ceva nepotrivit despre companie, poate fi foarte periculos", a declarat Dan Schawbel, expert în branding personal, pentru The Sydney Morning Herald.
"Trebuie să ai grijă ce spune profilul (de pe Facebook) despre tine, trebuie să îţi modifici setările de confidenţialitate şi trebuie să ai grijă cum te implici în conversaţiile online. Dacă ţii cont de aceste implicaţii, e în regulă să fii prieten pe Facebook cu propriul şef. Mai mult, te-ar putea ajuta să îţi îmbunătăţeşti relaţia cu superiorii", a declarat Douglas Idugboe de la Smedio pentru publicaţia citată mai sus.