”Nu cunoaștem întru totul care sunt originile noastre”. Acesta este mesajul unui studiu global care arată faptul că șase din zece respondenți cred că își pot găsi originile în maximum două țări. În realitate însă, originile noastre sunt mult mai diverse, ceea ce este acum demonstrat prin intermediul unui proiect pe bază de ADN.
Potrivit lui Brad Argent, purtător de cuvânt AncestryDNA, cel mai mare furnizor mondial de testare a ADN-ului personal, originea și harta noastră geografică interioară sunt mult mai complexe. „Rezultatele cercetării confirmă experiența noastră de lucru cu persoanele care doresc să înțeleagă profilul ADN-ului lor. Cei mai mulți sunt foarte surprinși când află că originea lor geografică este mai diversă decât credeau. Noi, în medie, avem rădăcini genetice în patru regiuni la nivel global, ceea ce depășește, așadar, cu mult limita de două țări", spune Brad Argent.
„Prin acest studiu ne-am dorit să aflăm dacă oamenii știu care este originea lor. Am plecat de la premisa conform căreia respondenții au subestimat, probabil, diversitatea originii lor. Rezultatele arată că suntem mai conectați la restul lumii decât credem de fapt iar obiectivul nostru este să ne concentrăm pe această direcție", spune și Mircea Giurcă, Online Marketing Manager momondo România, motorul de căutare care se află în spatele acestei inițiative.
Călătoria ADN: Vizitează țările din care provii
Ca parte a cercetării inițiate, momondo a invitat 67 de persoane obișnuite din întreaga lume să participe în cadrul unui proiect în aprilie 2016, care a fost documentat sub forma unui film. Participanților li s-a propus să facă un test ADN pentru a afla mai multe despre originile lor. Aceștia și-au exprimat, totodată, așteptările cu privire la rezultatele testului. După câteva săptămâni, participanții au fost chemați pentru a li se prezenta rezultatele.
„Proiectul a confirmat faptul că mulți dintre noi nu își cunosc originile în totalitate. Mai mult, experiența a demonstrat faptul că, descoperind cât de diverși suntem de fapt, acest lucru ne poate deschide ochii și chiar schimba propria viziunea despre sine și despre cine sunt cei din jurul nostru, indiferent de țară", mai spune Mircea Giurcă.
În prezent, 500 de persoane din întreaga lume, inclusiv România, au oportunitatea de a face testul ADN, de a-și afla originile și, implicit, de a descoperi de unde provin, participând la concursul desfășurat pe site-ul momondo.ro. Dintre aceștia, un singur câștigător va avea posibilitatea să plece într-o călătorie ADN și să viziteze regiunile din care provine.